Stäng friskolor som delar in klasser efter kön

Varför stänger inte statliga Skolinspektionen religiösa friskolor som ägnar sig åt systematisk könsseparering?

Skolinspektionen har kritiserat skola med  könsseparerade lektioner.

Skolinspektionen har kritiserat skola med könsseparerade lektioner.

Foto: Carina Johansen

Ledare2020-07-14 07:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

I Göteborg finns den muslimska friskolan Römosseskolan. Den startades för 22 år sedan, och har under alla dessa år ägnat sig åt att dela upp eleverna i grupper efter kön.

Har Feministiskt Initiativ, FI, i Göteborg protesterat högljutt mot dessa allvarliga missförhållanden? Mycket oklart. Är detta ”feministisk skolpolitik”. Nej, naturligtvis inte.

Det anmärkningsvärda är att Skolinspektionen har varit bakbunden av en aningslös riksdag. Ändå, så långt som fram till för två år sedan var den här typen av könsuppdelad undervisning laglig, då det medgavs att skolor kunde dela upp undervisningen i ”ämnen av känslig karaktär.”

Jodå, Skolinspektionen har åtminstone gjort ett litet försök.

Efter en tillsyn i mars 2019 kritiserade myndigheten skolan för dess könsseparerade lektioner. Men vid en kontroll tidigare i vår visade det sig att Römosseskolan fortsätter med könsuppdelade lektioner i idrott och hälsa, musik, slöjd och bild under årskurserna 4-9.

Här har vi en skola som under 22 år ägnat sig åt en undervisningsform som strider mot vår jämställdhetsuppfattning. Sverige är ju inte Saudiarabien. Här har vi en skola där den muslimska organisation som äger skolan fullständigt struntar i Skolinspektionens kritik!

Vidare: Denna skola har dessutom dömts ut för att den inte har tydliggjort att religiösa inslag som bön är frivilliga. Elever har berättat att ingen nödvändigtvis tvingas att vara med på bönen, men att lärare samtidigt tillagt att den som inte är med och ber ”får ingen belöning av Allah, man kommer inte till paradiset”.

Vi har en principiellt viktig religionsfrihet i Sverige - till skillnad från de flesta muslimska länder. Det står muslimska föräldrar fritt i vårt land att skicka barnen på koranskolor på helgerna, liksom kristna familjer ser till att barnen engageras i någon kyrklig ungdomsgrupp. Men offentligt finansierade skolor ska inte ägna sig åt religiös indoktrinering.

Römosseskolan skulle naturligtvis ha stängts i våras.

Det är något speciellt - och allvarligt - med Göteborg och deras muslimska friskolor. Till slut stängde Skolinspektionen friskolan Vetenskapsskolan, efter Säpo hade frihetsberövat skolans vd Abdel-Nasser el Nadi, en centralgestalt inom den islamistiska miljön i Göteborg. Flickorna var förpassade till platser längst bak i klassrummet. Vad sade FI i Göteborg? Oklart.

Vem har då tagit över den stängda Vetenskapsskolans lokaler? Jo, Römosseskolan! Med Skolinspektionens välsignelse.

Göteborg är grovt överrepresenterad när det gäller hemvist bland svenska IS-terrorister. Vi ska inte utesluta att stadens muslimska friskolor har bidragit till radikaliseringen.