Tänk om coronan kommer tillbaka

I höst kan det vara dags igen...

 EU-flaggan har förvunnit från regeringens presskonferenser och alla statsråd bär plötsligt en svensk flagga på rockuppslaget.

EU-flaggan har förvunnit från regeringens presskonferenser och alla statsråd bär plötsligt en svensk flagga på rockuppslaget.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2020-04-01 12:29
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om vi har tur kan den här vågen av corona-virussmitta för vår del vara över framåt sommaren. Livet kommer då så sakteliga att återgå till det normala. Men faran är långtifrån över.

En ny våg kan komma under hösten. Då har resandet återigen ökat. Smittade personer kommer med all säkerhet att resa in i landet och smitta tillräckligt många här för att epidemin återigen kan ta fart.

I höst finns sannolikt ännu inte något användbart vaccin som skulle kunna stoppa virus-smittan. Professor Anders Björkman vid Karolinska institutet tror dock att vi vid det laget uppnått så kallad flock-immunitet (DN 31/3). I så fall skulle smittspridningen bli obetydlig. Jag vågar inte tro att han har rätt.

Om vi får en ny våg av corona-smitta i höst kommer det i praktiken vara omöjligt att upprepa de kraftfulla restriktioner och ekonomiska satsningar som genomförts nu i vår. Statens ekonomiska resurser är inte obegränsade och att utan statliga satsningar stänga ner allt som nu är stängt låter sig knappast göra.

I andra länder där man genomfört ännu hårdare åtgärder än här i Sverige ter sig en upprepning av utegångsförbud och tvångsstängning av butiker och andra företag än mera omöjligt. Ska vi hoppas att dessa länder trots sina storsatsningar ändå fått så många smittade att man fått en flock-immunitet och smittan där dött ut?

Jag ställer bara frågor. Jag har inte svaren.

President Trump trodde att man skulle kunna återgå till vanligt liv redan vid påsk. Det var en snurrig tanke. Om alla de restriktioner som införts ger effekt mot smittan gäller det ju att hålla ut till epidemin dött ut eller i alla fall nästintill dött ut. Trump har också tvingats ge med sig och sätter nu ett nytt slutdatum 30 april. Det är säkert också det orimligt tidigt.

Men om vi får ett nytt utbrott i höst är läget helt annorlunda. Det är vad jag just nu är mest orolig för. Om Trump trampar fel kan det bli oundvikligt också för oss.

Därför är jag lätt förvånad över att vår regering valt att framtona så extremt svensk-nationellt. EU-flaggan har förvunnit från deras presskonferenser och alla statsråd bär plötsligt en svensk flagga på rockuppslaget.

Om viruset ska kunna stoppas helt gäller det ju att intensifiera det internationella samarbetet. Att stänga ner Sverige kan vara möjligt i några månader men inte i längden.