Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraSöndag 20 april, Namnsdag: Amalia, Amelie, Emelie
Skolan blir kvar! Erika Nordström, Sara Karlsson, Fritiof Eriksson, Christin Lilja, Isabella Härnkloo, Vilma Glotte, Natalie Göransson förblir elever i Ulrika. Det är en liten och bra skola, "inget tjafs", som eleverna säger. Man känner alla. Bild: PETER JIGERSTRÖM
Laddar...

Ulrika skola läggs inte ner

Skolan i Ulrika får leva kvar.Skolpolitikerna slänger alla tankar på nedläggning i papperskorgen.-- Ulrika skola ska inte läggas ner.

Det säger Birgitta Ståhl-Öckinger (s) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Därmed finns det en kompakt majoritet för att bevara den lilla landsbygdsskolan. Den borgerliga oppositionen (m, fp och kd) säger också klart nej till en nedläggning.

Dålig affär att lägga ned

-- Det finns ingen alternativ användning och bygden behöver skolan, förklarar Carin Lundén (m) som är vice ordförande i nämnden.

I Ulrika skola undervisas 31 elever och antalet elever sjunker till under 20 inom några år. Nämndens årskostnad för att driva skolan är knappt 1,5 miljoner kronor.

Eftersom det också är 2,5 mil till närmaste ersättningsskola är det ingen bra ekonomisk affär för nämnden att lägga ner skolan.

-- Jag ser det här som en landsbygdsfråga och inte bara som en isolerad skolfråga för oss politiker i barn- och ungdomsnämnden. Därför lyfter jag frågan till kommunstyrelsen.

Det säger Birgitta Ståhl-Öckinger som förankrat "lyftet" hos kommunstyrelsens ordförande och partikamraten Lena Micko.

Extra pengar från KS

Ska skolan få samma förmåner som landsbygdsbutiker med sitt specialstöd?

-- Något åt det hållet. Det handlar så klart om att kunna finansiera verksamheten och att utveckla bygden med skolan som ett bidrag och då vill det till något mer än bara en skola med allt färre barn, säger Birgitta Ståhl-Öckinger.

Lämnar inga fribrev

Den borgerliga oppositionen (m, kd och fp) sluter oreserverat upp bakom Ulrika skola. Trion begär nu också att frågan om nedläggningen av Sjögestad skola utreds ännu en gång.

-- Men vi lämnar inget fribrev till föräldrarna i Sjögestad. Vi vill bara ha fler och bättre svar på våra gemensamma frågor, förklarar Carin Lundén.

Samma inställning har folkpartiets kommunalråd Bengt Olsson som också är talesman i skolfrågor för trion Borgerlig samverkan:

-- Vi vill inte inge någon några falska förhoppningar.

Ok lägga ner stadsskolor

Trion kräver en grundligare utredning och diskussion och undrar exempelvis vilka förutsättningar det finns att öppna pendeltågsstation i Sjögestad.

Hur påverkas idrotts- och föreningslivet om gympasalen försvinner? Går det att använda skollokalerna till annat? Vilka utbyggnadsplaner finns för området?

-- Men när det gäller skolorna i innerstaden är vi helt införstådda med att här finns ett överskott på lokaler och där går vi med på de föreslagna skolnedläggningarna, säger moderata kommunalrådet Paul Lindvall.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Livshotande skador efter våldsdåd

Sverige En 24-årig man har fått livshotande skador efter ett våldsdåd i Västervik. Enligt sjukhuset i Linköping har han troligen skadats av yttre våld. En jämnårig man har anhållits, misstänkt för mordförsök.(TT)

Soligt och varmt på påskdagen

Sverige Påskafton bjöd på temperaturer kring 17-18 grader i stora delar av landet. Högtrycksryggen fortsätter att ge klart väder under påskdagen.

Man död i snöskoterolycka

Sverige En 40-årig man omkom i en snöskoterolycka vid lappländska Jäkkvik natten till i dag. Mannen fördes i ambulanshelikopter med svåra skallskador till sjukhus i Umeå, men hans liv gick inte att rädda.(TT)

Taxibåt krockade med färja och sjönk

Sverige En taxibåt med tre personer ombord krockade med en Finlandsfärja utanför Marö i Stockholms skärgård och sjönk.-De klarade sig mirakulöst, säger Sara Eklund som hörde kollisionen från sitt kök.

Ny kritik mot studielånspolitik

Sverige Regeringens förslag om att inte skriva av studielån vid 67 års ålder får kritik.-Eftersom åldersavskrivningarna försvinner kommer vi att få skriva av fler lån när de dör i stället, säger Boel Magnusson på CSN.

Sänkt pensionärsskatt i S-påskägg

Sverige Socialdemokraterna föreslår sänkt skatt för pensionärer. Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör tummen upp.Men pensionärsorganisationerna är inte helt nöjda.

Valpar dränktes i kräftbur

Sverige Två små hundar hittades dränkta i en kräftbur intill en brygga i Nyköping hamn i dag. Det var en familj på promenad i vårsolen som gjorde den makabra upptäckten. Polisen har inlett en förundersökning om djurplågeri.(TT)

Finlandsfärja körde på taxibåt

Sverige En Viking Line-färja på väg mot Finland körde in i en taxibåt mellan Marö och Kapellskär i Stockholms norra skärgård i dag.Tre personer, två män och en kvinna, hamnade i vattnet och räddades.

Försvunnen svenska i London hittad

Sverige Den 23-åriga svenska som sedan en vecka varit anmäld försvunnen i London hittades tidigt i morse. Enligt Londonpolisens presstalesman Matt Rusell hittades kvinnan i närheten av den plats där hon senast blev sedd.(TT)

Finlandsfärja körde på fritidsbåt

Sverige En Viking Line-färja på väg mot Finland körde in i en fritidsbåt mellan Marö och Kapellskär i Stockholms norra skärgård i dag.Tre personer, två män och en kvinna, hamnade i vattnet och räddades.

Fängelse för flera års misshandel

Sverige En 25-årig man i nordöstra Skåne döms av Kristianstads tingsrätt till fyra års fängelse för att under lång tid ha misshandlat sin före detta sambo. Han döms också för att ha våldtagit henne tre gånger.(TT)

Akupunktur och samtal bra vid oro

Sverige Akupunktur tillsammans med samtal leder till avsevärd minskad ångest bland patienter med psykisk ohälsa, visar en ny forskarstudie.

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4578828,12