Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Skolan blir kvar! Erika Nordström, Sara Karlsson, Fritiof Eriksson, Christin Lilja, Isabella Härnkloo, Vilma Glotte, Natalie Göransson förblir elever i Ulrika. Det är en liten och bra skola, "inget tjafs", som eleverna säger. Man känner alla. Bild: PETER JIGERSTRÖM
Laddar...

Ulrika skola läggs inte ner

Skolan i Ulrika får leva kvar.Skolpolitikerna slänger alla tankar på nedläggning i papperskorgen.-- Ulrika skola ska inte läggas ner.

Det säger Birgitta Ståhl-Öckinger (s) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Därmed finns det en kompakt majoritet för att bevara den lilla landsbygdsskolan. Den borgerliga oppositionen (m, fp och kd) säger också klart nej till en nedläggning.

Dålig affär att lägga ned

-- Det finns ingen alternativ användning och bygden behöver skolan, förklarar Carin Lundén (m) som är vice ordförande i nämnden.

I Ulrika skola undervisas 31 elever och antalet elever sjunker till under 20 inom några år. Nämndens årskostnad för att driva skolan är knappt 1,5 miljoner kronor.

Eftersom det också är 2,5 mil till närmaste ersättningsskola är det ingen bra ekonomisk affär för nämnden att lägga ner skolan.

-- Jag ser det här som en landsbygdsfråga och inte bara som en isolerad skolfråga för oss politiker i barn- och ungdomsnämnden. Därför lyfter jag frågan till kommunstyrelsen.

Det säger Birgitta Ståhl-Öckinger som förankrat "lyftet" hos kommunstyrelsens ordförande och partikamraten Lena Micko.

Extra pengar från KS

Ska skolan få samma förmåner som landsbygdsbutiker med sitt specialstöd?

-- Något åt det hållet. Det handlar så klart om att kunna finansiera verksamheten och att utveckla bygden med skolan som ett bidrag och då vill det till något mer än bara en skola med allt färre barn, säger Birgitta Ståhl-Öckinger.

Lämnar inga fribrev

Den borgerliga oppositionen (m, kd och fp) sluter oreserverat upp bakom Ulrika skola. Trion begär nu också att frågan om nedläggningen av Sjögestad skola utreds ännu en gång.

-- Men vi lämnar inget fribrev till föräldrarna i Sjögestad. Vi vill bara ha fler och bättre svar på våra gemensamma frågor, förklarar Carin Lundén.

Samma inställning har folkpartiets kommunalråd Bengt Olsson som också är talesman i skolfrågor för trion Borgerlig samverkan:

-- Vi vill inte inge någon några falska förhoppningar.

Ok lägga ner stadsskolor

Trion kräver en grundligare utredning och diskussion och undrar exempelvis vilka förutsättningar det finns att öppna pendeltågsstation i Sjögestad.

Hur påverkas idrotts- och föreningslivet om gympasalen försvinner? Går det att använda skollokalerna till annat? Vilka utbyggnadsplaner finns för området?

-- Men när det gäller skolorna i innerstaden är vi helt införstådda med att här finns ett överskott på lokaler och där går vi med på de föreslagna skolnedläggningarna, säger moderata kommunalrådet Paul Lindvall.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Kungliga ben synas av forskare

Sverige Kungen Erik den helige har varit död i 854 år och hans kvarlevor har vilat i Uppsala domkyrka så länge den funnits. Men i dag öppnades relikskrinet för att forskarna ska kunna ta sig en närmare titt på de gamla kungabenen.

Inga nya gripanden i Norrköping

Sverige Polisen i Norrköping har inte gjort några fler gripanden efter det stora släktbråk som slutade med att två bröder sköts ihjäl i måndags kväll. Flera av de anhållna har gedigna brottsregister.

S föreslår 30 000 utbildningsplatser

Sverige Socialdemokraterna vill 2015 satsa 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola. Förslaget presenterades vid en presskonferens i dag.(TT)

Skärpt straff för mord i Lidköping

Sverige Göta hovrätt skärpte i dag domen mot en 22-årig man som i tingsrätten dömdes för att ha knivmördat en släkting i Lidköping i augusti förra sommaren. Hovrätten dömer mannen till 17 års fängelse.(TT)

Ersätts för indraget medborgarskap

Sverige I fyra och ett halvt år blev en nu 29-årig man felaktigt ifråntagen sitt svenska medborgarskap. Nu har Högsta domstolen dömt staten att betala honom ett skadestånd på 100 000 kronor.

Erkänner fler sexbrott mot barn

Sverige Den 21-årige man i Kalmar län som misstänks för grova sexualbrott mot barn erkände vid dagens omhäktningsförhandling fler brott, nu mot åtta barn. Men han anser inte att de är grova, rapporterar lokala medier.(TT)

TV4-personal: "Besinna er, tänk om"

Sverige Besinna er och tänk om. Det uppmanar 151 medarbetare i ett öppet brev TV4-gruppens styrelse som i eftermiddag väntas fatta det formella beslutet om att lägga ner de lokala nyhetssändningarna.(TT)

Kraftig brand i centrala Kungsbacka

Sverige Ett sekelskifteshus i centrala Kungsbacka totalförstördes av en brand i natt. På grund av vindar fanns risk för spridning av elden, vilket gjorde att åtta personer som bodde i anslutning till byggnaden evakuerades.(TT)

Sommarvärmen närmar sig

Sverige Sommaren kan redan vara på väg. I Skåne och Västkusten är den nära, i alla fall om man ser till den meteorologiska definitionen.

Tisdagen - olycksdagen på jobbet

Sverige Tisdag och klockan börjar närma sig 14. Då gäller det att vara extra försiktig på jobbet. Tisdagseftermiddagar är den vanligaste tidpunkten för arbetsplatsolyckor, enligt statistiken.(TT)

Svenskar mitt i hajdrama

Sverige När en tysk turist simmade vid Cocoa Beach i Florida blev han plötsligt attackerad av en haj. Mannen lyckades fly och ta sig upp på stranden där tre svenska män blev bland de första att hjälpa honom.(TT)

Blodprov ska avgöra malariavård

Sverige Dödligheten i malaria ska i framtiden minska tack vare att patienter med en lättare form av sjukdomen nu kan skiljas från dem med en dödligare variant. Blovprov ska avgöra vilka som kräver avancerad vård.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4578828,12