Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran
Jan Björkman och Ingmar Persson har skrivit in sig i flygets historia med sina fallskärmshopp. Björkman har räddat sig med fallskärm tre gånger och Persson har hoppat med en passagerare på ryggen. Bild: JAN CHRISTER PERSSON
Laddar...

Silkesmaskarna räddade deras liv

FALLSKÄRMSHOPPEN

nder flygets hundraåriga historia har över 30 militära piloter i Östergötland räddats till livet av sina fallskärmar. Malmen var platsen både för det första frivilliga hoppet och det första nödhoppet.

Den 18 september 1919 hoppade för första gången en person ut från ett flygplan i Sverige. Det var ovanför Malmen och hopparen var den tyske flygmästaren Fehrenbach.

Det första nödhoppet i Sverige skedde förstås också nära flygets vagga, Malmen. Den 7 juli 1927 startade löjtnanten Nils Söderberg med en J 1:a för provflygning. J 1 var en tysk dubbeldäckare med anor från första världskriget. Sverige köpte den både i original och byggde den på Malmens flygverkstäder.

När Söderberg skulle prova planet i flatspinn stannade motorn på 400 meters höjd. Han vältrade sig ur planet och drog i utlösningshandtaget men fick bara en liten lös wirestump i handen.

"Jäklar tänkte jag nu gick den av", berättar han i sin bok "Med spaken i näven".

Fallskärmen var av märket Irvin och sydd av siden, och därför blev han också den förste svensk och den 32:e i hela världen som fick "Caterpillarnålen". Det är en nål i guld som föreställer en silkesmask (caterpillar på engelska).

Åtta år senare hamnade Söderberg i samma situation, denna gång i en ryggspinn med en SK 10. Än en gång räddade fallskärmen hans liv.

Nils Söderberg var inte bara först med att hoppa .Han är sannolikt den ende provflygare som räddat sig genom att försöka hoppa från ett flygplan.

Han fick våldsamma vibrationer under provflygning med en J 24:a och beslöt sig för att hoppa sedan planet blivit okontrollerbart.

Men han hade svårt att få med sig den otympliga fallskärmen ur planet och han ställde sig upp för att baxa den och sig själv ur planet.

Då upphörde planet att dyka och skaka, sannolikt på grund av att han fungerade som luftbroms när han stod upp. När planet lugnat ned sig kunde han ta över och landa.

Två piloter som kom att bli kamrater bakom spakarna på spaningsflygets Cara-velle innehar varsitt säreget rekord när det gäller fallskärmsräddningar.

Jan Björkman är den ende pilot som tre gånger räddat livet tack vare fallskärmen. Ingmar Persson är den ende pilot som delat skärm med en passagerare under färden ned mot marken.

Den 18 april 1963 flög Jan Björkman en J 29: a över Skede i Småland när han kolliderade med ett annat plan. Katapultstolen räddade honom.

-- Det bara small till, jag hann aldrig dra i utlösningshandtaget utan plötsligt hängde jag bara där i luften bland metalldelar som yrde runt. Ovanför mig såg jag ett stort rökmoln där planen kolliderat.

3 juni 1966 sprack ett kompressorblad i motorn på hans J 35:a över Hammersfjärden. Än en gång hoppade han.

-- Jag styrde kärran mot havet och hoppade men hade sådan tur att jag drev in över land.

5 december 1967 var det dags igen. Än en gång fick han motorstörningar, nu på ganska låg höjd över Haddorp strax söder om Malmenfältet.

Raketstolen i hans J 35:a slungade ut honom och fallskärmen bar honom säkert till marken för tredje gången.

-- Det lyste av brandvarningar och när kärran började bli trög i rodret hoppade jag. Efteråt fick jag veta att man sett att det brunnit i planet.

1959 tjänstgjorde Ingmar Persson på F 1 i Västerås där han flög nattjaktplanet de Havilland Venom.

Den 20 mars fick den värnpliktige elmekanikern Nils Borg följa med honom som "barlast" på en skjutövning i Askersund.

När Ingemar Persson tog upp planet efter att ha beskjutit markmålet lossnade vingarna och planet bröts sönder i luften.

-- Jag hade gasat på till skjutfart 830 km/t när det bara small till.

Då hände det som kanske är den mest mirakulösa fallskärmsräddningen i flygets historia. Båda männen slogs medvetslösa. Av någon anledning utlöstes Perssons fallskärm men inte Borgs.

En vrakspillra hade fastnat på Ingemar Perssons rygg och när Borg kom flygande i luften krokades han fast vid vrakspillran.

Båda föll till marken under Perssons fallskärmskalott.

-- När jag vaknade till så låg jag på marken, berättade Ingmar Persson.

-- Borg fanns bredvid och fingrade på sin fallskärm men tänkte nog inte då på att den inte var utlöst.

Ingmar Persson fick ett benbrott medan Borg klarade sig nästan oskadd. Persson fick en Caterpillarmedalj. Det gjorde även Borg, som torde vara den ende som fått en sådan utan att ha hoppat med sin skärm.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Kungliga ben synas av forskare

Sverige Kungen Erik den helige har varit död i 854 år och hans kvarlevor har vilat i Uppsala domkyrka så länge den funnits. Men i dag öppnades relikskrinet för att forskarna ska kunna ta sig en närmare titt på de gamla kungabenen.

Inga nya gripanden i Norrköping

Sverige Polisen i Norrköping har inte gjort några fler gripanden efter det stora släktbråk som slutade med att två bröder sköts ihjäl i måndags kväll. Flera av de anhållna har gedigna brottsregister.

S föreslår 30 000 utbildningsplatser

Sverige Socialdemokraterna vill 2015 satsa 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola. Förslaget presenterades vid en presskonferens i dag.(TT)

Skärpt straff för mord i Lidköping

Sverige Göta hovrätt skärpte i dag domen mot en 22-årig man som i tingsrätten dömdes för att ha knivmördat en släkting i Lidköping i augusti förra sommaren. Hovrätten dömer mannen till 17 års fängelse.(TT)

Ersätts för indraget medborgarskap

Sverige I fyra och ett halvt år blev en nu 29-årig man felaktigt ifråntagen sitt svenska medborgarskap. Nu har Högsta domstolen dömt staten att betala honom ett skadestånd på 100 000 kronor.

Erkänner fler sexbrott mot barn

Sverige Den 21-årige man i Kalmar län som misstänks för grova sexualbrott mot barn erkände vid dagens omhäktningsförhandling fler brott, nu mot åtta barn. Men han anser inte att de är grova, rapporterar lokala medier.(TT)

TV4-personal: "Besinna er, tänk om"

Sverige Besinna er och tänk om. Det uppmanar 151 medarbetare i ett öppet brev TV4-gruppens styrelse som i eftermiddag väntas fatta det formella beslutet om att lägga ner de lokala nyhetssändningarna.(TT)

Kraftig brand i centrala Kungsbacka

Sverige Ett sekelskifteshus i centrala Kungsbacka totalförstördes av en brand i natt. På grund av vindar fanns risk för spridning av elden, vilket gjorde att åtta personer som bodde i anslutning till byggnaden evakuerades.(TT)

Sommarvärmen närmar sig

Sverige Sommaren kan redan vara på väg. I Skåne och Västkusten är den nära, i alla fall om man ser till den meteorologiska definitionen.

Tisdagen - olycksdagen på jobbet

Sverige Tisdag och klockan börjar närma sig 14. Då gäller det att vara extra försiktig på jobbet. Tisdagseftermiddagar är den vanligaste tidpunkten för arbetsplatsolyckor, enligt statistiken.(TT)

Svenskar mitt i hajdrama

Sverige När en tysk turist simmade vid Cocoa Beach i Florida blev han plötsligt attackerad av en haj. Mannen lyckades fly och ta sig upp på stranden där tre svenska män blev bland de första att hjälpa honom.(TT)

Blodprov ska avgöra malariavård

Sverige Dödligheten i malaria ska i framtiden minska tack vare att patienter med en lättare form av sjukdomen nu kan skiljas från dem med en dödligare variant. Blovprov ska avgöra vilka som kräver avancerad vård.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4579701,12