Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraLördag 19 april, Namnsdag: Olaus, Ola
Jan Björkman och Ingmar Persson har skrivit in sig i flygets historia med sina fallskärmshopp. Björkman har räddat sig med fallskärm tre gånger och Persson har hoppat med en passagerare på ryggen. Bild: JAN CHRISTER PERSSON
Laddar...

Silkesmaskarna räddade deras liv

FALLSKÄRMSHOPPEN

nder flygets hundraåriga historia har över 30 militära piloter i Östergötland räddats till livet av sina fallskärmar. Malmen var platsen både för det första frivilliga hoppet och det första nödhoppet.

Den 18 september 1919 hoppade för första gången en person ut från ett flygplan i Sverige. Det var ovanför Malmen och hopparen var den tyske flygmästaren Fehrenbach.

Det första nödhoppet i Sverige skedde förstås också nära flygets vagga, Malmen. Den 7 juli 1927 startade löjtnanten Nils Söderberg med en J 1:a för provflygning. J 1 var en tysk dubbeldäckare med anor från första världskriget. Sverige köpte den både i original och byggde den på Malmens flygverkstäder.

När Söderberg skulle prova planet i flatspinn stannade motorn på 400 meters höjd. Han vältrade sig ur planet och drog i utlösningshandtaget men fick bara en liten lös wirestump i handen.

"Jäklar tänkte jag nu gick den av", berättar han i sin bok "Med spaken i näven".

Fallskärmen var av märket Irvin och sydd av siden, och därför blev han också den förste svensk och den 32:e i hela världen som fick "Caterpillarnålen". Det är en nål i guld som föreställer en silkesmask (caterpillar på engelska).

Åtta år senare hamnade Söderberg i samma situation, denna gång i en ryggspinn med en SK 10. Än en gång räddade fallskärmen hans liv.

Nils Söderberg var inte bara först med att hoppa .Han är sannolikt den ende provflygare som räddat sig genom att försöka hoppa från ett flygplan.

Han fick våldsamma vibrationer under provflygning med en J 24:a och beslöt sig för att hoppa sedan planet blivit okontrollerbart.

Men han hade svårt att få med sig den otympliga fallskärmen ur planet och han ställde sig upp för att baxa den och sig själv ur planet.

Då upphörde planet att dyka och skaka, sannolikt på grund av att han fungerade som luftbroms när han stod upp. När planet lugnat ned sig kunde han ta över och landa.

Två piloter som kom att bli kamrater bakom spakarna på spaningsflygets Cara-velle innehar varsitt säreget rekord när det gäller fallskärmsräddningar.

Jan Björkman är den ende pilot som tre gånger räddat livet tack vare fallskärmen. Ingmar Persson är den ende pilot som delat skärm med en passagerare under färden ned mot marken.

Den 18 april 1963 flög Jan Björkman en J 29: a över Skede i Småland när han kolliderade med ett annat plan. Katapultstolen räddade honom.

-- Det bara small till, jag hann aldrig dra i utlösningshandtaget utan plötsligt hängde jag bara där i luften bland metalldelar som yrde runt. Ovanför mig såg jag ett stort rökmoln där planen kolliderat.

3 juni 1966 sprack ett kompressorblad i motorn på hans J 35:a över Hammersfjärden. Än en gång hoppade han.

-- Jag styrde kärran mot havet och hoppade men hade sådan tur att jag drev in över land.

5 december 1967 var det dags igen. Än en gång fick han motorstörningar, nu på ganska låg höjd över Haddorp strax söder om Malmenfältet.

Raketstolen i hans J 35:a slungade ut honom och fallskärmen bar honom säkert till marken för tredje gången.

-- Det lyste av brandvarningar och när kärran började bli trög i rodret hoppade jag. Efteråt fick jag veta att man sett att det brunnit i planet.

1959 tjänstgjorde Ingmar Persson på F 1 i Västerås där han flög nattjaktplanet de Havilland Venom.

Den 20 mars fick den värnpliktige elmekanikern Nils Borg följa med honom som "barlast" på en skjutövning i Askersund.

När Ingemar Persson tog upp planet efter att ha beskjutit markmålet lossnade vingarna och planet bröts sönder i luften.

-- Jag hade gasat på till skjutfart 830 km/t när det bara small till.

Då hände det som kanske är den mest mirakulösa fallskärmsräddningen i flygets historia. Båda männen slogs medvetslösa. Av någon anledning utlöstes Perssons fallskärm men inte Borgs.

En vrakspillra hade fastnat på Ingemar Perssons rygg och när Borg kom flygande i luften krokades han fast vid vrakspillran.

Båda föll till marken under Perssons fallskärmskalott.

-- När jag vaknade till så låg jag på marken, berättade Ingmar Persson.

-- Borg fanns bredvid och fingrade på sin fallskärm men tänkte nog inte då på att den inte var utlöst.

Ingmar Persson fick ett benbrott medan Borg klarade sig nästan oskadd. Persson fick en Caterpillarmedalj. Det gjorde även Borg, som torde vara den ende som fått en sådan utan att ha hoppat med sin skärm.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Finlandsfärja körde på fritidsbåt

Sverige En Viking Line-färja på väg mot Finland har kört in i en fritidsbåt mellan Marö och Kapellskär i Stockholms norra skärgård. Tre personer hamnade i vattnet när båten sjönk.(TT)

Stopp för avskrivning av studielån

Sverige Regeringen föreslår att studielån i fortsättningen inte skrivs av vid 67 års ålder, vilket årligen berört omkring 20 000 personer. Finansminister Anders Borg motiverar beslutet med att alla reformer ska betalas krona för krona.

Akupunktur och samtal bra vid oro

Sverige Akupunktur tillsammans med samtal leder till avsevärd minskad ångest bland patienter med psykisk ohälsa, visar en ny forskarstudie.

S vill sänka skatten för pensionärer

Sverige Socialdemokraterna vill sänka skatt för pensionärer från och med nästa år. De som tjänar över 60 000 kronor får betala sänkningen, som årligen kostar 1,5 miljarder, med höjd skatt.

Helt ny situation kan vänta i höst

Sverige Vad händer med svensk politik om opinionsmätningarna blir verklighet och Centern och Kristdemokraterna åker ur riksdagen?Det är inte självklart att det försvagar borgerligheten och ökar Socialdemokraternas manöverutrymme, anser forskare.

Man svårt skadad i skoterolycka

Sverige En man i 40-årsåldern skadades i natt svårt i en skoterolycka i Jäkkvik/Hornarvan i Arjeplog. Mannen var inte kontaktbar och befaras ha fått skallskador. Natten till i går skadades två personer i en liknande olycka.(TT)

Så trivs skidorna bäst på sommaren

Sverige I stora delar av landet är det nu dags att ställa undan skidorna för säsongen, men hur förvarar du dem bäst under sommarhalvåret?

Nu kommer den utlovade påskvärmen

Sverige Packa picknickkorgen för nu kommer solen och värmen. I dag väntas temperaturer på uppemot 20 grader i landets södra delar.

Smuggelgripna får tillbaka cannabis

Sverige I tre månader har tullen i Malmö haft en tredjedels kilo cannabis i beslag. Men efter flera juridiska turer tvingas man nu återlämna varorna, som godkänts som naturläkemedel, till tre tidigare smuggelmisstänkta män.(TT)

Tio hundar dog i villabrand

Sverige Tre personer skadades och tio hundar dog i en villabrand utanför Ramsele natten till i dag. En vuxen hund och nio valpar kunde inte räddas ur det brinnande huset.(TT)

Misshandlad i Malmö på bättringsväg

Sverige Den 25-årige man som vårdats på intensivvården sedan han misshandlats på Möllevången i centrala Malmö den 8 mars, berättar nu själv på Facebook att han mår bättre, skriver Sydsvenskan på nätet.(TT)

Man svårt skadad i fyrhjulingsolycka

Sverige En man i 50-årsåldern skadades svårt i en fyrhjulingsolycka i Bälinge, utanför Luleå, sent i går. Han fördes till Sunderby sjukhus med skall- och nackskador och ska transporteras vidare till Umeå för fortsatt vård.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4579701,12