Hos prästen är hemligheterna i gott förvar. I prästlöftena ingår tystnadsplikten, och den gäller vad än prästen får höra. Även om en person berättar för sin själasörjare om grova brott så får prästen inte gå till polisen med den vetskapen.
- Vad jag kan göra är att försöka få personen att själv höra av sig till polisen, att hjälpa och leda åt det hållet, säger Lars-Erik Lindström, prost i domkyrkan.
Labila personer
Han skiljer på det som sägs i själavård och det som sägs i domstol.- I själavård rör det sig om vad personen själv har upplevt medan faktiska omständigheter, vad som kanske utspelat sig i verkligheten, kan vara något annat, om du pratar juristspråk.Det är många präster som tagit emot bikt från personer som säger sig vara den som mördat Olof Palme.
- Det finns de som har föreställningar om saker som inte har ägt rum men personen upplever det som om det har skett. Särskilt om det rör sig om labila personer gäller det att handskas med det på ett varsamt sätt, så att de kan gå vidare till vården, polisen eller det sociala, säger Lars-Erik Lindström.
Möjligen kan undantag från tystnadsplikten göras för uppgifter som rör "rikets säkerhet" men det har inte prövats vad Lars-Erik Lindström vet.
En av meningarna bakom prästernas totala tystnadslöfte om sådant de får höra i tjänsten, även inför domstol, är att det ska finnas ett forum dit man som medborgare kan vända sig och veta att inget av det man säger förs vidare. En samhällelig, och mänsklig, säkerhetsventil som även från juristhåll bedöms som både nödvändig och viktig.
Alltid i tjänst
- Och när jag talar med människor är jag i princip alltid i tjänst. Råder någon som helst tvekan klargör vi vad vi pratar om innan vi går vidare, säger Lars-Erik Lindström.- Vem som helst kan begära ett samtal med en präst och veta att det som sägs, det kommer inte längre.