Annonssamarbete med Linköpings Kommun

SÄ kan din trygga vardag göra skillnad

I samband med en flytt fattade Pernilla och Pierre ett beslut som skulle förĂ€ndra deras liv för all tid framöver – men Ă€ven en liten pojkes.

Pernilla och Pierre hade lÀnge vetat att de ville bli familjehem och för nÄgra Är sedan var det dags att slÄ slag i saken.

Pernilla och Pierre hade lÀnge vetat att de ville bli familjehem och för nÄgra Är sedan var det dags att slÄ slag i saken.

Foto: Content Studio, NTM Media

Native2024-03-11 01:00
Detta Àr ett annonssamarbete.

I slutet av nittiotalet vÀcktes en idé om att bli familjehem, men eftersom Pernilla och Pierre fortfarande hade smÄbarn bestÀmde de sig för att avvakta. Idag Àr deras barn vuxna och flytten för drygt fyra Är sedan kÀndes som början pÄ ett nytt kapitel, ett kapitel dÀr det var lÀge att Äterigen plocka upp bollen och bli familjehem. De bestÀmde sig dÀrför för att göra en intresseanmÀlan till Linköpings kommun.

— Det Ă€r som om vi hela tiden har stĂ„tt och vĂ€ntat pĂ„ att bli familjehem. Det Ă€r ju en process, dels med att det ska vara ett bra lĂ€ge för oss att ta emot ett barn, men Ă€ven med att hitta ett barn vars behov matchar med det vi kan erbjuda, berĂ€ttar Pernilla. 

LĂ€s mer om uppdraget som familjehem hĂ€r! 

undefined
"Hela den relation vi skapat som en familj Àr vÀldigt fin", sÀger Pierre.

Att vara familjehemsförĂ€lder innebĂ€r i mĂ„ngt och mycket att vara som en helt ”vanlig” förĂ€lder till ett barn som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sin ursprungsfamilj och som i stĂ€llet flyttar in i ditt hem och lever tillsammans med din familj pĂ„ heltid. HĂ€r ingĂ„r allt som innebĂ€r att vara en förĂ€lder och att dela en vardag med varandra – man gör roliga utflykter och umgĂ„s samtidigt som man tjatar om lĂ€xor och skjutsar till trĂ€ningar. 

— En pojke kom till oss som nioĂ„ring och dĂ„ handlade det mycket om att kĂ€nna av lĂ€get: hur gĂ„r det i skolan? Hur ser vi till att han hittar nya kompisar? Vi hjĂ€lpte honom att börja spela fotboll, men insĂ„g sedan att tennis mer var hans grej. Man provar sig fram tillsammans, det Ă€r viktigt för att det ska bli sĂ„ bra som möjligt för bĂ„da parter, menar Pierre. 

Vanliga frĂ„gor och svar – hur Ă€r det att vara familjehem? Klicka hĂ€r! 

undefined
"Man mÄste vara instÀlld pÄ att uppdraget kan innebÀra bÄde medgÄng och motgÄng, vilket gör att en hjÀlpande hand kan vara viktigare Àn nÄgonsin", menar Pernilla och syftar till det stöd som finns tillgÀngligt.

Vad Ă€r det bĂ€sta med att vara familjehem? 
— Att veta att man verkligen gör skillnad, att man ger ett barn trygghet och Ă€r en person som de behöver. Och sjĂ€lvklart all kĂ€rlek man fĂ„r tillbaka och att fĂ„ se hur barnet utvecklas och börjar blomstra! Sedan har Ă€ven vi utvecklats vĂ€ldigt mycket, bĂ„de som förĂ€ldrar och som personer över lag. Man stĂ€lls inför situationer som man kanske inte varit med om tidigare, men man tar sig ocksĂ„ igenom dem och fĂ„r fina erfarenheter, förklarar Pernilla. 

Det mĂ„ vara sĂ„ att Pierre och Pernillas Ă€ldre söner inte lĂ€ngre bor kvar hemma, men de Ă€r fortfarande fullt involverade i familjen. 

— De ser ju pĂ„ pojken som en lillebror och kommer gĂ€rna för att hĂ€lsa pĂ„ under helger och spelar spel, umgĂ„s och lĂ€r lillebror bĂ„de det ena och det andra, berĂ€ttar Pernilla och Pierre fyller i: 

— Hela den relation vi skapat som en familj Ă€r vĂ€ldigt fin. Vi bygger snökojor och Ă„ker till Legoland, men dĂ€r emellan fĂ„r vi vardagen att snurra med skola, middag, lĂ€xor och trĂ€ningar.

undefined
Som familjehem tar du dig an allt vad vardagen innebÀr, men Àven en hel del familjeaktiviteter sÄ som att spela spel och göra utflykter.

Gör din intresseanmÀlan hÀr!

Vad kan vara bra att tĂ€nka pĂ„? 
Att vara familjehem kallas ibland för det tredelade förĂ€ldraskapet. Med det menas att familjehemmet, socialtjĂ€nsten och de biologiska förĂ€ldrarna samarbetar kring barnet. Samarbetet med socialtjĂ€nsten innebĂ€r bland annat att man fĂ„r stöd i sitt uppdrag genom till exempel utbildning och handledning.

— AnvĂ€nd dig av det kontaktnĂ€t och den hjĂ€lp som erbjuds. Man mĂ„ste vara instĂ€lld pĂ„ att uppdraget kan innebĂ€ra bĂ„de medgĂ„ng och motgĂ„ng, vilket gör att en hjĂ€lpande hand kan vara viktigare Ă€n nĂ„gonsin, menar Pernilla. 

Pierre fyller i: 

— Att vara familjehem Ă€r som en livsstil, dĂ€rför Ă€r det viktigt att du verkligen kĂ€nner att det Ă€r rĂ€tt tidpunkt i livet att ta sig an ett sĂ„dant uppdrag. Ge det sedan en ordentlig chans, det kan ta ett tag att lĂ€gga grunden och komma i fas med ditt nya kapitel i livet.

DU behövs!

För de som Àr intresserade av att bli familjehem, eller nÄgot annat frivilligt uppdrag för barn, unga eller vuxna, sÄ erbjuder Frivilligcentrum i Linköping digitala informationstrÀffar dÀr de gÄr igenom hur uppdragen och behovet ser ut, vad som förvÀntas av familjerna samt svarar pÄ frÄgor

HÀr kan du lÀsa mer om Linköpings kommuns frivilliga uppdrag eller

 AnmĂ€l dig till en informationstrĂ€ff hĂ€r! 

Mer information

Kontakta Frivilligcentrum pĂ„: 
E-post: Frivilligcentrum@linkoping.se
Sara DĂŒring: 013/206895
Andreas Thander: 013/262547

Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister pÄ Corren.