-- Anna-Lena Svenson hann säga att hon blev angripen av en ung man helt oprovocerat, säger kriminalinspektör Benniet Henricson.

Ung, mellanblond man

Hypotesen är att mördaren är mellan 15 och 35 år gammal. Att detverkligen är en manlig gärningsman anses vara helt klarlagt eftersommördarens DNA-profil har säkrats på mordvapnet -- en butterflykniv --och på den stickade mössa som hittades i ett tidningsställ utanför enlivsmedelsaffär på Djurgårdsgatan.

Artikelbild

Platsen för dubbelmordet ett år efter, klockan 07.55. Bild: MIKAEL SVENSSON

Det anses också utrett att mördaren har mellanblont hår. Denuppfattningen bygger polisen på analys av de hårstrån som fanns imössan. I övrigt är lite känt. Vittnesuppgifterna om hur mannen varklädd går till exempel isär på ett förbryllande sätt.

Svarta kläder

Ett förhör som nyligen hölls med en kvinna gör nu dock att polisenutgår från att mördaren bar en svart täckjacka, svarta träningsbyxoroch vita gymnastikskor. Kvinnan mötte mannen på ett övergångsställe påLasarettsgatan.

-- Den här kvinnan mötte med största sannolikhet mördaren på övergångsstället, säger Benniet Henricson.

Artikelbild

Mordplatsen på Åsgatan onsdag klockan 10.00. Bild: MIKAEL SVENSSON

När polisen gick ut med de nya vittnesuppgifterna kom flera tips in.I slutet av förra veckan förhördes en kvinna som var på väg till sittarbete när hon mötte den man som polisen misstänker är gärningsmannen.

-- Den här kvinnan såg den mörkklädde mannen på Lasarettsgatan. Detär den sista iakttagelsen av mannen. Vi tror att han därefter gick in iTrädgårdsföreningen.

Kvinnan hörde en polissiren samtidigt som hon gjorde iakttagelsen.Det är möjligt att polisbilen, som var på väg till mordplatsen,faktiskt mötte dubbelmördaren.

-- Om någon såg en svartklädd man i Trädgårdsföreningen under morddagen vill vi gärna prata med honom eller henne.

Vädjar till vittne

Under utredningens gång har polisen hela tiden sökt efter ettrimligt motiv. Enligt gärningsmannaprofilen mördade mannen troligen föratt få utlopp för sin ångest. En annan hypotes är att mördaren var uteefter pojken och att dådet kan ha varit någon form av hämnd motfamiljen.

-- Personligen tror jag dock inte att mördaren var lejd. En betaldmördare använder inte en butterflykniv som man lätt skadar sig självpå. En sådan typ av kniv används som verktyg för att bryta sig in ibilar med, säger Benniet Henricson.

Skulle stjäla bil?

En möjlighet är att mördaren befann sig på Åsgatan just för attstjäla en bil och att han blev ertappad av Mohammed Ammouri som var påväg till skolan.

-- Vi vet att pojken var väldigt utåtriktad. Han beskrivs som en"Emil-typ" och han kan mycket väl ha sagt något som fick mannen att gåtill angrepp, säger Jan Staaf.

Den centrala frågan om vart mördaren tog vägen efter dådet ärfortfarande obesvarad. Det anses utrett att mannen promenerade frånplatsen i riktning mot Tränggatan. Benniet Henricson tror att mördarensedan tog en omväg över Trädgårdsföreningen innan han dumpade mössan itidningsstället på Djurgårdsgatan. Fragment av ett blodigtfingeravtryck hittades på tidningsstället. Fingeravtrycket ärofullständigt och har därför inte kunnat köras i polisens register.

Vill höra fler vittnen

-- Tänk om alla som befann sig i närheten av mordplatsen denaktuella dagen kunde höra av sig till oss. Vi har försökt att komma ikontakt med samtliga, men vi har troligen inte lyckats. Vi vill ävenprata med människor som inte såg något, säger Benniet Henricson.

Spaningsledningen är medveten om att det kan finnas vittnen som av någon anledning inte vill kontakta polisen.

-- Om man inte vill prata med polisen kanske man kan prata medCorrens reportrar som kan förmedla informationen till oss utan att röjanågra namn, säger Jan Staaf.


Läs mer i onsdagens Östgöta Correspondenten.