Tre dagars landssorg inleddes i Mocambique på söndagen, dagen efter den svåra tågolyckan som krävde över 200 människors liv. Det flaggades på halv stång över hela landet och radiostationer spelade stillsam musik.

Nära 200 människor skadades allvarligt och för drygt 20 av dem var tillståndet kritiskt. Över 250 fick lindrigare skador och kunde lämna sjukhuset efter omplåstring. Många av dem hade drabbats av chock och hjärnskakningar, uppgav läkare.

På söndagen hade 197 dödsfall officiellt bekräftats men siffran befarades stiga, uppgav det nationella Röda korsets chef Fernanda Techera för DPA. Techera efterlyste blodgivare, bristen på blod var stor redan före olyckan.

Räddningsarbetet pågick hela natten på olycksplatsen. Alla lediga läkare kallades in i tjänst och medicinstuderande beordrades hjälpa till på centralsjukhuset i huvudstaden Maputo. Det stora antalet skadade innebär en stor påfrestning för sjukvården i Mocambique, som är ett av världens fattigaste länder.

Bårhuset i Maputo var överfullt och man tvingades utöka kapaciteten med hjälp av containrar. Många av kropparna var svårt sargade och i vissa fall var huvud, armar eller ben avslitna.

Olyckan inträffade enligt transportdepartementet när några passagerarvagnar som kopplats loss från ett kombinerat person- och godståg kom i rullning i en backe. De hade lämnats på grund av ett elfel och bromsats med hjälp av stenar, som emellertid inte förslog. De herrelösa vagnarna fick upp hög fart och kraschade rakt in i godsvagnarna som hade körts vidare på spåret. Vid kollisionen spårade vagnarna ur. Tre vagnar totaldemolerades och många passagerare begravdes under cement, som var den huvudsakliga lasten på godsvagnarna.

Vi drog ut 13 barn, döda. För att komma ut var jag tvungen att flytta på några döda, berättade 29-årige Ilidio Mondlane snyftande.

Han och hans hustru var bland endast fyra överlevande i sin vagn, men den gravida hustrun skadades svårt.

Olyckan inträffade vid byn Tenga några mil från Maputo, längs järnvägen som förbinder Mocambique med Sydafrika.