FALLSKÄRMSHOPPEN

nder flygets hundraåriga historia har över 30 militära piloter i Östergötland räddats till livet av sina fallskärmar. Malmen var platsen både för det första frivilliga hoppet och det första nödhoppet.

Den 18 september 1919 hoppade för första gången en person ut från ett flygplan i Sverige. Det var ovanför Malmen och hopparen var den tyske flygmästaren Fehrenbach.

Det första nödhoppet i Sverige skedde förstås också nära flygets vagga, Malmen. Den 7 juli 1927 startade löjtnanten Nils Söderberg med en J 1:a för provflygning. J 1 var en tysk dubbeldäckare med anor från första världskriget. Sverige köpte den både i original och byggde den på Malmens flygverkstäder.

När Söderberg skulle prova planet i flatspinn stannade motorn på 400 meters höjd. Han vältrade sig ur planet och drog i utlösningshandtaget men fick bara en liten lös wirestump i handen.

"Jäklar tänkte jag nu gick den av", berättar han i sin bok "Med spaken i näven".

Fallskärmen var av märket Irvin och sydd av siden, och därför blev han också den förste svensk och den 32:e i hela världen som fick "Caterpillarnålen". Det är en nål i guld som föreställer en silkesmask (caterpillar på engelska).

Åtta år senare hamnade Söderberg i samma situation, denna gång i en ryggspinn med en SK 10. Än en gång räddade fallskärmen hans liv.

Nils Söderberg var inte bara först med att hoppa .Han är sannolikt den ende provflygare som räddat sig genom att försöka hoppa från ett flygplan.

Han fick våldsamma vibrationer under provflygning med en J 24:a och beslöt sig för att hoppa sedan planet blivit okontrollerbart.

Men han hade svårt att få med sig den otympliga fallskärmen ur planet och han ställde sig upp för att baxa den och sig själv ur planet.

Då upphörde planet att dyka och skaka, sannolikt på grund av att han fungerade som luftbroms när han stod upp. När planet lugnat ned sig kunde han ta över och landa.

Två piloter som kom att bli kamrater bakom spakarna på spaningsflygets Cara-velle innehar varsitt säreget rekord när det gäller fallskärmsräddningar.

Jan Björkman är den ende pilot som tre gånger räddat livet tack vare fallskärmen. Ingmar Persson är den ende pilot som delat skärm med en passagerare under färden ned mot marken.

Den 18 april 1963 flög Jan Björkman en J 29: a över Skede i Småland när han kolliderade med ett annat plan. Katapultstolen räddade honom.

-- Det bara small till, jag hann aldrig dra i utlösningshandtaget utan plötsligt hängde jag bara där i luften bland metalldelar som yrde runt. Ovanför mig såg jag ett stort rökmoln där planen kolliderat.

3 juni 1966 sprack ett kompressorblad i motorn på hans J 35:a över Hammersfjärden. Än en gång hoppade han.

-- Jag styrde kärran mot havet och hoppade men hade sådan tur att jag drev in över land.

5 december 1967 var det dags igen. Än en gång fick han motorstörningar, nu på ganska låg höjd över Haddorp strax söder om Malmenfältet.

Raketstolen i hans J 35:a slungade ut honom och fallskärmen bar honom säkert till marken för tredje gången.

-- Det lyste av brandvarningar och när kärran började bli trög i rodret hoppade jag. Efteråt fick jag veta att man sett att det brunnit i planet.

1959 tjänstgjorde Ingmar Persson på F 1 i Västerås där han flög nattjaktplanet de Havilland Venom.

Den 20 mars fick den värnpliktige elmekanikern Nils Borg följa med honom som "barlast" på en skjutövning i Askersund.

När Ingemar Persson tog upp planet efter att ha beskjutit markmålet lossnade vingarna och planet bröts sönder i luften.

-- Jag hade gasat på till skjutfart 830 km/t när det bara small till.

Då hände det som kanske är den mest mirakulösa fallskärmsräddningen i flygets historia. Båda männen slogs medvetslösa. Av någon anledning utlöstes Perssons fallskärm men inte Borgs.

En vrakspillra hade fastnat på Ingemar Perssons rygg och när Borg kom flygande i luften krokades han fast vid vrakspillran.

Båda föll till marken under Perssons fallskärmskalott.

-- När jag vaknade till så låg jag på marken, berättade Ingmar Persson.

-- Borg fanns bredvid och fingrade på sin fallskärm men tänkte nog inte då på att den inte var utlöst.

Ingmar Persson fick ett benbrott medan Borg klarade sig nästan oskadd. Persson fick en Caterpillarmedalj. Det gjorde även Borg, som torde vara den ende som fått en sådan utan att ha hoppat med sin skärm.