Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraTorsdag 17 april, Namnsdag: Elias, Elis

Landssorg efter tågkatastrof

Tre dagars landssorg inleddes i Mocambique på söndagen, dagen efter den svåra tågolyckan som krävde över 200 människors liv. Det flaggades på halv stång över hela landet och radiostationer spelade stillsam musik.

Nära 200 människor skadades allvarligt och för drygt 20 av dem var tillståndet kritiskt. Över 250 fick lindrigare skador och kunde lämna sjukhuset efter omplåstring. Många av dem hade drabbats av chock och hjärnskakningar, uppgav läkare.

På söndagen hade 197 dödsfall officiellt bekräftats men siffran befarades stiga, uppgav det nationella Röda korsets chef Fernanda Techera för DPA. Techera efterlyste blodgivare, bristen på blod var stor redan före olyckan.

Räddningsarbetet pågick hela natten på olycksplatsen. Alla lediga läkare kallades in i tjänst och medicinstuderande beordrades hjälpa till på centralsjukhuset i huvudstaden Maputo. Det stora antalet skadade innebär en stor påfrestning för sjukvården i Mocambique, som är ett av världens fattigaste länder.

Bårhuset i Maputo var överfullt och man tvingades utöka kapaciteten med hjälp av containrar. Många av kropparna var svårt sargade och i vissa fall var huvud, armar eller ben avslitna.

Olyckan inträffade enligt transportdepartementet när några passagerarvagnar som kopplats loss från ett kombinerat person- och godståg kom i rullning i en backe. De hade lämnats på grund av ett elfel och bromsats med hjälp av stenar, som emellertid inte förslog. De herrelösa vagnarna fick upp hög fart och kraschade rakt in i godsvagnarna som hade körts vidare på spåret. Vid kollisionen spårade vagnarna ur. Tre vagnar totaldemolerades och många passagerare begravdes under cement, som var den huvudsakliga lasten på godsvagnarna.

Vi drog ut 13 barn, döda. För att komma ut var jag tvungen att flytta på några döda, berättade 29-årige Ilidio Mondlane snyftande.

Han och hans hustru var bland endast fyra överlevande i sin vagn, men den gravida hustrun skadades svårt.

Olyckan inträffade vid byn Tenga några mil från Maputo, längs järnvägen som förbinder Mocambique med Sydafrika.

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

FMV:s räd på Kockums ifrågasätts

Sverige Förra veckan stormade Förvarets materielverk (FMV) in hos Kockums i Malmö för att försäkra sig om att försvarsmateriel som tillhör FMV inte lämnar landet. En jurist anser att besöket kan ha varit olagligt, uppger Ekot.(TT)

Dom väntas i ovanligt groomingfall

Sverige En 44-årig man från Klippan misstänks ha stämt träff med en 13-årig flicka i sexuellt syfte. Han hann dock aldrig dit i tid. I dag kommer domen. Groomingfallet är ett av få som hittills prövats i domstol.(TT)

Kvartett misstänks ha förberett mord

Sverige I dag faller domen mot fyra män som planerade att mörda en man som sköt ihjäl en 26-årig släkting till dem i Falkenberg i oktober. Kvartetten står anklagad för förberedelse till mord.(TT)

Tandhälsa påverkar hjärtat

Sverige Det är inte ovanligt att patienter med åderförkalkningar i hjärtats kranskärl har dålig tandhälsa. Ju färre egna tänder desto fler är riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom, skriver UNT.(TT)

Dom väntas om terrorbrott mot Vilks

Sverige I dag väntas en domstol i Philadelphia, USA, avkunna domen mot Muhammad Hassan Khalid. Han har åtalats tillsammans med bland andra "Jihad Jane" för att ha förberett terrorbrott mot konstnären Lars Vilks.(TT)

Skolkvalité viktig vid flytt

Sverige Kvalitén på skolan har stor betydelse när människor flyttar till en ny kommun, visar en Novus-undersökning beställd av Lärarförbundet. Bland föräldrar med barn i årskurserna 1-5 anser 79 procent att skolkvalitén är viktig.(TT)

Värsta olyckorna sker på fina vägar

Sverige Torra och fina vägar, som nu i påsk, ökar risken att köra för fort. "Många tror att de värsta olyckorna sker i dåligt väder men de allvarligaste inträffar på rätt bra vägar", säger Trafikverkets Lennart Helsing.(TT)

Undvik sockerfällorna i påsk

Sverige Dignande bufféer och stinna påskägg som räcker ända fram till sommaren. Påsken kan vara svår för den som vill undvika onyttigheter. Men det finns några enkla knep som kan göra kommande helg både hälsosam och god.

Helskägg snart helt ute

Sverige Skägget är klippt! Eller åtminstone snart helt ute. Som trend i alla fall. Det tror forskare som kan konstatera att skäggtrenden påverkas av samma mekanismer som styr evolutionen.

Dom mot tonårspojkar för mord

Sverige En skuld gjorde att 16-åringen sköt ihjäl en 34-årig man i Östhammar i januari, hävdar åklagaren. En 17-åring har misstänks för anstiftan till mord. I dag kommer domen mot de båda tonårspojkarna.(TT)

Folkets Hus i Göteborg släpper in SD

Sverige Folkets hus i Göteborg följer inte riksorganisationens rekommendationer. Sverigedemokraterna får hyra lokal om de vill. Ordförande i Göteborg säger att verksamheten är kommersiell. Därför görs inga undantag för SD.(TT)

Baude lämnar Kommunistiska partiet

Sverige Efter att i närmare 30 år ha varit Kommunistiska partiets, tidigare KPLM(r), ansikte utåt lämnar nu Frank Baude partiet. Han kritiserar partiet för att ha anammat feminismen, som han kallar småborgerlig avvikelse.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4440173,12