Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 16 april, Namnsdag: Patrik, Patricia

Dokumentär i tv var fejkad

I Vadstena Golfklubbs golfshop sitter morfar Pelle och ler. Anledningen är systersonen Johan Löfstedts tv-film "Konspiration 58".

Filmen sändes på onsdagen i SVT 2 på bästa sändningstid. Den handlar om en sammanslutning som gör gällande att fotbolls-VM i Sverige 1958 var en enda stor bluff. I själva verket handlade det om en fejkdokumentär gjord av Vadstenasonen Johan Löfstedt.

I filmen försöker "historikern Bror Jacques de Waern" påvisa att VM-matcherna i själva verket pågick på annan plats än i Sverige. Allt iscensatts av den amerikanska underrättelsetjänsten för att testa hur folk påverkas av tv.

80 procent lurade

Låter det alltför fantastiskt för att folk skall tro på uppgiften? Faktum är att cirka 80 procent av de som såg tv-filmen, trodde att uppgifterna var sanna. Det visade sig när tv-tittare efter filmen uppmanades att chatta med filmens upphovsman Johan Löfstedt. I filmen visas bland annat Motala kommuns hemsida där en "fullmäktigeordförande Per Löfstedt (s)" figurerar på bild. Detta i egenskap av att han enligt uppgift stöder sammanslutningen ekonomiskt.

Filmen visar också inslag där reportern ringer på hemma hos Per Löfstedt och hur han möts med att få en sko kastad efter sig när han försöker göra en intervju.

Denne Per Löfstedt är identisk med morfar Pelle i golfshopen i Vadstena.

-- Jag blev tillfrågad av min sonson om jag ville ställa upp på en rolig film. Jag visste att det skulle handla om någon fejkad historia om fotboll, men inte mer, säger Pelle till Corren. Resultatet av filmen såg jag först när den visades i tv på onsdagskvällen.

Du utpekas med både namn och bild som den som finansierar personerna bakom sammanslutningen Konspiration 58. Mot bakgrund av att de flesta TV-tittare tydligen trodde historien var sann, är du inte rädd för repressalier?

-- Dom får jag väl ta i så fall, blir svaret. Just nu är jag mest stolt över att min sonson gjort en rolig film men med en högst allvarlig baktanke. Att många gick på bluffen visar ju att han lyckats i sitt uppsåt.

-- Att VM i fotboll verkligen genomfördes i Sverige 1958 är jag alldeles säker på. Jag var själv och såg matchen Sverige-Tyskland i Stockholm, tillägger Pelle Löfstedt.

Vad har då upphovsmannen Johan Löfstedt för kommentarer till att så många faktiskt lät sig luras av TV-filmen?

-- Jag är förvånad, säger han. Faktum är att cirka 3 000 personer tog tillfället i akt och chattade med mig efter det att filmen visats. I början visade det sig att de allra flesta trodde att "Konspiration 58" verkligen existerade. Men efter hand sjönk procenttalet.

Ytterligare ett bevis för hur stort intresse Johan Löfstedts film fått, visar att inte mindre än 16 000 besökt den hemsida om sammanslutningen som tillverkades i anslutning till TV-filmen.

Vill mana till eftertanke

Johan Löfstedt uppger att han med filmen vill få människor att tänka efter. Att inte bara svälja all den information som ges, bland annat via massmedia.

-- Kopplingen till historierevisionisterna och de som förnekar förintelsen är viktig, förklarar han. Jag hoppas att filmen kan användas i informationssyfte för de unga vilsna pojkar med lite för kort hår som funderar på att börja ifrågasätta existensen av förintelsen.

-- Den enskilda granskningen av det vi tar del av via tidningar, tv och radio är näst intill obefintlig. Vi måste fråga oss hur hög sanningshalten är i det vi ser, hör och läser.

Mannen bakom filmen, Johan Löfstedt, är 27 år och bördig från Vadstena (påstår han).

Han gör vidare gällande att han läst tre terminer på Stockholms filmskola och därefter gått en termin på Dramatiska institutets regilinje. Han säger sig bo i Göteborg och pendlar till kungliga huvudstaden där han uppger sig ingå i filmargruppen Stavro.

Johan Löfstedt påstår vidare att han tidigare bidragit med en tv-visad film, nämligen "Innan det fortsätter" som visades 1997.

Det här är emellertid uppgifter om filmmakaren som Corren inte kollat ...

Till er som inte hade tillfälle att se fejkdokumentären "Konspiration 58", ges ett nytt tillfälle när den sänds i repris på söndag kl. 23.45 i SVT 1.

Påstås det ...

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Mordmisstänkta i Jönköping släpps

Sverige Två män som i söndags anhölls misstänkta för att ha dödat en kvinna i Jönköping har släppts, uppger Jönköpings-Posten på nätet. Kvinnan hittades i en lägenhet och ska ha dött under natten till söndagen.(TT)

Åtalas för trafikdöd med trimmad bil

Sverige En ung man från Nybro körde en trimmad bil och orsakade en dödsolycka under nyårsnatten. Nu åtalas han i Kalmar tingsrätt för vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och smitning.(TT)

Flitiga narkotikahandlare åtalas

Sverige Två män, 29 och 34 år gamla, åtalas i Helsingborgs tingsrätt misstänkta för att ha sålt cirka tjugo kilo cannabis och 25 000 narkotikaklassade tabletter. Enligt åtalet har cannabisen sålts vid cirka 1 230 tillfällen.(TT)

Årets kyrktupp utsedd

Sverige Årets kyrktupp sitter på Flymens kyrka i Karlskronas kommun, framröstad av tidningen Lands läsare. "Vår tupp är nyförgylld och skiner så fint i vårsolen", säger kyrkvaktmästaren. Tvåa kom tuppen på Marma Kyrka i Älvkarleby.(TT)

MP backar om höjd a-kassa

Sverige Fler anställda i skolan, högre lön till lärare och fler unga i arbete - så sammanfattar MP sin skuggbudget. För att få fram pengarna skjuter partiet på den utlovade höjningen av a-kassan.

Toaletter för 450 000 kronor stals

Sverige 15 så kallade förbränningstoaletter stals vid ett inbrott hos ett företag i Alingsås natten till onsdagen. Toaletterna är värda cirka 450 000 kronor, enligt polisen. Toaletterna omvandlar avföring till aska.(TT)

Prinsessdop på Drottningholm i juni

Sverige Prinsessan Madeleines dotter Leonore kommer att döpas i Drottningholms slottskyrka den 8 juni. Hovet öppnar för tv-sändning.

Inlägg på nätet ökar inte stöldrisk

Sverige Forskare vid Blekinge tekniska högskola (BTH) ser inget samband mellan uppdateringar på sociala medier och inbrott. Risken att ett inlägg om semesterresa ökar risken för villainbrott är liten, konstaterar forskarna.(TT)

Hon kom ut som häxa

Sverige Eta Christensson var präst i svenska kyrkan. Nu är hon häxa och författare.

Stulna valpar hemma igen

Sverige När inbrottstjuvarna slog till mot en bostad i Malmö i måndags stals bland annat fyra hundvalpar. Nu har samtliga kommit till rätta. "De blev upphittade på olika ställen", säger valparnas matte till Aftonbladet.(TT)

Mäklare lockade med svarta hyror

Sverige En mäklare som visade en hyresfastighet i Malmö lockade spekulanter med svarta hyresintäkter för en källare. Samtidigt berättade mäklaren att det är förbjudet att bo i källaren - den saknar utrymningsvägar och är en olägenhet för hälsan.

Prinsessdop på Drottningholm i juni

Sverige Prinsessan Madeleines och Chris O'Neils dotter Leonore kommer att döpas i Drottningholms slottskyrka den 8 juni, skriver Expressen. Hovets informationschef säger att det inte är uteslutet att dopet tv-sänds.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4441919,12