Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Corren Lokus - Östergötlands annonsmarknad Affärsliv Corren MeraOnsdag 23 april, Namnsdag: Georg, Göran

Dokumentär i tv var fejkad

I Vadstena Golfklubbs golfshop sitter morfar Pelle och ler. Anledningen är systersonen Johan Löfstedts tv-film "Konspiration 58".

Filmen sändes på onsdagen i SVT 2 på bästa sändningstid. Den handlar om en sammanslutning som gör gällande att fotbolls-VM i Sverige 1958 var en enda stor bluff. I själva verket handlade det om en fejkdokumentär gjord av Vadstenasonen Johan Löfstedt.

I filmen försöker "historikern Bror Jacques de Waern" påvisa att VM-matcherna i själva verket pågick på annan plats än i Sverige. Allt iscensatts av den amerikanska underrättelsetjänsten för att testa hur folk påverkas av tv.

80 procent lurade

Låter det alltför fantastiskt för att folk skall tro på uppgiften? Faktum är att cirka 80 procent av de som såg tv-filmen, trodde att uppgifterna var sanna. Det visade sig när tv-tittare efter filmen uppmanades att chatta med filmens upphovsman Johan Löfstedt. I filmen visas bland annat Motala kommuns hemsida där en "fullmäktigeordförande Per Löfstedt (s)" figurerar på bild. Detta i egenskap av att han enligt uppgift stöder sammanslutningen ekonomiskt.

Filmen visar också inslag där reportern ringer på hemma hos Per Löfstedt och hur han möts med att få en sko kastad efter sig när han försöker göra en intervju.

Denne Per Löfstedt är identisk med morfar Pelle i golfshopen i Vadstena.

-- Jag blev tillfrågad av min sonson om jag ville ställa upp på en rolig film. Jag visste att det skulle handla om någon fejkad historia om fotboll, men inte mer, säger Pelle till Corren. Resultatet av filmen såg jag först när den visades i tv på onsdagskvällen.

Du utpekas med både namn och bild som den som finansierar personerna bakom sammanslutningen Konspiration 58. Mot bakgrund av att de flesta TV-tittare tydligen trodde historien var sann, är du inte rädd för repressalier?

-- Dom får jag väl ta i så fall, blir svaret. Just nu är jag mest stolt över att min sonson gjort en rolig film men med en högst allvarlig baktanke. Att många gick på bluffen visar ju att han lyckats i sitt uppsåt.

-- Att VM i fotboll verkligen genomfördes i Sverige 1958 är jag alldeles säker på. Jag var själv och såg matchen Sverige-Tyskland i Stockholm, tillägger Pelle Löfstedt.

Vad har då upphovsmannen Johan Löfstedt för kommentarer till att så många faktiskt lät sig luras av TV-filmen?

-- Jag är förvånad, säger han. Faktum är att cirka 3 000 personer tog tillfället i akt och chattade med mig efter det att filmen visats. I början visade det sig att de allra flesta trodde att "Konspiration 58" verkligen existerade. Men efter hand sjönk procenttalet.

Ytterligare ett bevis för hur stort intresse Johan Löfstedts film fått, visar att inte mindre än 16 000 besökt den hemsida om sammanslutningen som tillverkades i anslutning till TV-filmen.

Vill mana till eftertanke

Johan Löfstedt uppger att han med filmen vill få människor att tänka efter. Att inte bara svälja all den information som ges, bland annat via massmedia.

-- Kopplingen till historierevisionisterna och de som förnekar förintelsen är viktig, förklarar han. Jag hoppas att filmen kan användas i informationssyfte för de unga vilsna pojkar med lite för kort hår som funderar på att börja ifrågasätta existensen av förintelsen.

-- Den enskilda granskningen av det vi tar del av via tidningar, tv och radio är näst intill obefintlig. Vi måste fråga oss hur hög sanningshalten är i det vi ser, hör och läser.

Mannen bakom filmen, Johan Löfstedt, är 27 år och bördig från Vadstena (påstår han).

Han gör vidare gällande att han läst tre terminer på Stockholms filmskola och därefter gått en termin på Dramatiska institutets regilinje. Han säger sig bo i Göteborg och pendlar till kungliga huvudstaden där han uppger sig ingå i filmargruppen Stavro.

Johan Löfstedt påstår vidare att han tidigare bidragit med en tv-visad film, nämligen "Innan det fortsätter" som visades 1997.

Det här är emellertid uppgifter om filmmakaren som Corren inte kollat ...

Till er som inte hade tillfälle att se fejkdokumentären "Konspiration 58", ges ett nytt tillfälle när den sänds i repris på söndag kl. 23.45 i SVT 1.

Påstås det ...

Dela och kommentera

epaper

Dela och kommentera

Kungliga ben synas av forskare

Sverige Kungen Erik den helige har varit död i 854 år och hans kvarlevor har vilat i Uppsala domkyrka så länge den funnits. Men i dag öppnades relikskrinet för att forskarna ska kunna ta sig en närmare titt på de gamla kungabenen.

Inga nya gripanden i Norrköping

Sverige Polisen i Norrköping har inte gjort några fler gripanden efter det stora släktbråk som slutade med att två bröder sköts ihjäl i måndags kväll. Flera av de anhållna har gedigna brottsregister.

S föreslår 30 000 utbildningsplatser

Sverige Socialdemokraterna vill 2015 satsa 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola. Förslaget presenterades vid en presskonferens i dag.(TT)

Skärpt straff för mord i Lidköping

Sverige Göta hovrätt skärpte i dag domen mot en 22-årig man som i tingsrätten dömdes för att ha knivmördat en släkting i Lidköping i augusti förra sommaren. Hovrätten dömer mannen till 17 års fängelse.(TT)

Ersätts för indraget medborgarskap

Sverige I fyra och ett halvt år blev en nu 29-årig man felaktigt ifråntagen sitt svenska medborgarskap. Nu har Högsta domstolen dömt staten att betala honom ett skadestånd på 100 000 kronor.

Erkänner fler sexbrott mot barn

Sverige Den 21-årige man i Kalmar län som misstänks för grova sexualbrott mot barn erkände vid dagens omhäktningsförhandling fler brott, nu mot åtta barn. Men han anser inte att de är grova, rapporterar lokala medier.(TT)

TV4-personal: "Besinna er, tänk om"

Sverige Besinna er och tänk om. Det uppmanar 151 medarbetare i ett öppet brev TV4-gruppens styrelse som i eftermiddag väntas fatta det formella beslutet om att lägga ner de lokala nyhetssändningarna.(TT)

Kraftig brand i centrala Kungsbacka

Sverige Ett sekelskifteshus i centrala Kungsbacka totalförstördes av en brand i natt. På grund av vindar fanns risk för spridning av elden, vilket gjorde att åtta personer som bodde i anslutning till byggnaden evakuerades.(TT)

Sommarvärmen närmar sig

Sverige Sommaren kan redan vara på väg. I Skåne och Västkusten är den nära, i alla fall om man ser till den meteorologiska definitionen.

Tisdagen - olycksdagen på jobbet

Sverige Tisdag och klockan börjar närma sig 14. Då gäller det att vara extra försiktig på jobbet. Tisdagseftermiddagar är den vanligaste tidpunkten för arbetsplatsolyckor, enligt statistiken.(TT)

Svenskar mitt i hajdrama

Sverige När en tysk turist simmade vid Cocoa Beach i Florida blev han plötsligt attackerad av en haj. Mannen lyckades fly och ta sig upp på stranden där tre svenska män blev bland de första att hjälpa honom.(TT)

Blodprov ska avgöra malariavård

Sverige Dödligheten i malaria ska i framtiden minska tack vare att patienter med en lättare form av sjukdomen nu kan skiljas från dem med en dödligare variant. Blovprov ska avgöra vilka som kräver avancerad vård.(TT)

Du är reporter

Skicka in din egen artikel med bild!
Correns bloggare

Gör något kul!

EVENEMANG Kolla vad som är på gång i vår del av Östergötland.

Bläddra bland bildspelen

bildspel Se alla våra bildspel här.
CLICK@4441919,12