Hannäs Smide ska satsa på utbyggnad av lokalerna

Förändrade regler för avfallshantering innebär nya kontrakt och produkter för Hannäs Smide som nu planerar att expandera, både sett till personalstyrkan och lokaler.

Nya regler för avfallshantering kräver nya produkter och sedan några år tillverkar Hannäs Smide kärlskåp som säljs i Norden.

Nya regler för avfallshantering kräver nya produkter och sedan några år tillverkar Hannäs Smide kärlskåp som säljs i Norden.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg 2023-08-17 10:45

Hannäs Smide bygger allt från specialbyggda hundburar till smidesräcken och grindar. 

Men företaget har ända sedan starten 1974 också haft fokus på avfallshantering. Först var det säckhållare som tillverkades, senare började man även med betonghåltagning i husfasaderna och byggnation av sophanteringsrum i anslutning till dessa. I takt med att reglerna ändras för hanteringen av sopor och avfall ändrar Hannäs Smide sin tillverkning utifrån vad som behövs på marknaden.

undefined
Nya regler för avfallshantering kräver nya produkter och sedan några år tillverkar Hannäs Smide kärlskåp som säljs i Norden.
undefined
Pierre Johansson är numera ensam ägare och vd på Hannäs Smide.

– Idag är det kärlskåp till avfallshantering som vi tillverkar mest, men vi gör all typ av smide och även montage, berättar vd och ägare Pierre Johansson, som vi nyligen skrivit om.

undefined
Jesper Johansson svetsar.

I dag är det ett tjugotal anställda inom företaget. Det är en utmaning för Pierre att rekrytera ny personal eftersom det finns få utbildningar som är inriktade på smide, men han påpekar att det mesta går att lära sig inom företaget, om man har någon form av praktisk utbildning. 

Eftersom produktionen blir allt större börjar företaget bli trångbodda, därför finns det nu långt gångna planer på att utöka lokalerna.

– Just nu ligger vi i startgroparna att expandera. Byggloven är inte klara men vi planerar för att bygga ut cirka 600 kvadratmeter på vår befintliga industrilokal. Det kommer att bli en stor investering för oss, men vi vet att det kommer ge oss bättre förutsättningar i produktionen.

Nästa år firar företaget 50 år och Pierre har en tydlig plan hur han vill att verksamheten ska rulla vidare.

– Jag har inga tankar om att dubbla omsättning eller så. Vi växer i lugn och fin takt så att vi har råd att investera. Vi fortsätter med vårt långsiktiga tänk som vi gjort tidigare helt enkelt.

Det var Pierres pappa Steve Johansson som startade företaget. Sedan några år är Pierre ensam ägare och vd i företaget. Flera av kunderna har varit med i många år men det tillkommer alltfler nya företag och privatpersoner.

– Mycket av det är ett hantverk och det är roligt att kunna vara anpassningsbara efter vad kunden önskar. Vi försöker hålla en så bra bredd som möjligt.

Pierre är stolt över de samarbeten som finns med företagen i närheten där Hannäs Smide bland annat tillverkar detaljer inom möbelinredning och byggnadssmide.

– Det är sällan jag behöver jaga arbete. Av någon anledning kommer jobben till oss, vilket är kul.

undefined
Fredrik Pettersson och Fredrik Engstrand tillverkar kärlskåp.
undefined
Många olika varianter av kärlskåp står uppställda på den stora planen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!