Björn spelade för Europa mot USA i hickorygolf

För tio år sedan fastnade Björn för hickorygolf. Nyligen åkte han över till USA och representerade Europa i en tävling som motsvarar den vanliga golfens Ryder Cup.

Klädkoden är ett faktum. Det är knickers, skjorta och fluga som gäller.

Klädkoden är ett faktum. Det är knickers, skjorta och fluga som gäller.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2023-10-02 17:00

Björn Petersson är på gott humör när han tar emot i villan vid Bysjön. Han är nyss hemkommen efter en tio dagar lång resa till USA där han har representerat Europa mot USA i den stora hickorytävlingen The Grail. 

Tävlingen anordnas av British Golf Collectors Society och man kvalar in via tre deltävlingar som arrangeras i England, Skottland och Wales. För att bli uttagen behöver man komma topp tre vid något av tillfällena. Björn vann tävlingen i Wales och tvekade inte på att spela för Europalaget.

– Just då var jag glad över vinsten, men sedan insåg jag också att jag hade chans att komma till USA och representera Europa. Det kändes stort såklart.

undefined
Björn Pettersson, 64 år, från Åtvidaberg har spelat hickorygolf i tio år. Han har precis kommit hem efter att ha representerat Europa mot USA i den stora hickorytävlingen The Grail. Tävlingen är motsvarigheten till den moderna golfens Ryder Cup.
undefined
Inom hickory används träskaftade klubbor, för att de ska vara godkända i tävlingssammanhang måste klubbhuvudena ha tillverkats före 1935.

Hickorygolf har fått sitt namn från hickory som är en valnötsväxt och ett väldigt hårt träslag. Man spelar med gamla träskaftade klubbor och för att de ska vara godkända i tävlingssammanhang måste klubbhuvudena vara tillverkade före 1935.

– Skaftet kan gå av, men det går att byta ut dem så länge klubbhuvudet är fint. Jag tycker det är viktigt att använda och ta hand om de klubbor man har.

Den stora hickorygolftävlingen i USA inleddes med en invigningsceremoni där landets nationalsång spelades samtidigt som den amerikanska flaggan hissades. Därefter fick spelarna gå på led efter en person som spelade säckpipa.

– Tävlingen motsvarar Ryder Cup inom vanlig golf, så det var inte utan stolthet jag stod där. Otroligt stort att få representera Europa.

undefined
Klädkoden är ett faktum. Det är knickers, skjorta och fluga som gäller.

Även om Björn vann en av dagarna så var det USA som till slut vann hela tävlingen.

Efter varje speltillfälle smörjer Björn sina klubbor med samma olja som används till gevär. Om klubborna inte används och blir omhändertagna regelbundet blir de bräckliga och går lättare sönder. De är svårare att spela med än moderna golfklubbor.

– Ibland när det går dåligt blir jag frustrerad, men så påminner jag mig: "Björn, de här klubborna är gamla och inte lika förlåtande som de andra klubborna".

Det var just den tjusningen som fick Björn att fastna för hickorygolf, efter att ha spelat modern golf under många år.

– Jag spelade tillsammans med en gammal kompis och fick prova på det artonde hålet. Jag blev såld direkt. Det var för tio år sedan och jag har spelat hickory ända sedan dess.

undefined
Efter varje speltillfälle smörjer Björn sina klubbor med samma olja som används för gevär. Om klubborna inte underhålls regelbundet blir de bräckliga och går lättare sönder.
undefined
Laguppställningarna på papper, USA mot Europa. Amerikanerna vann, nästa gång tävlingen anordnas är om två år i Sverige.

Utan att rikta någon direkt kritik mot den moderna golfen konstaterar han att sporten har förändrats mycket sedan han började. Nu handlar mycket om att slå så långt som möjligt och man kan få klubbor som är designade för att väga upp egna brister i spelet.

– Inom hickory slår vi inte lika långt och jag kan tycka att det kräver mer känsla för spelet. Det blir roligt och prestigelöst även om alla såklart vill få bra resultat. Slår jag snett så går bollen snett.

För det mesta tränar Björn ensam, men uppskattar gemenskapen som finns inom sporten. Han har vänner över hela världen och det är sällan sura miner ens vid större tävlingar. Det finns en viss stolthet kring spelet och inför en tävling gäller vissa klädkrav.

– Det är knickers, skjorta och fluga som gäller. Min dotter trodde att jag hade klätt ut mig när hon såg mig, innan hon förstod att jag var på väg för att spela golf.

Uppföljaren till tävlingen i USA går i Sverige om två år och Björn har siktet inställt på att vara med igen. Han ska satsa fullt ut på kvaltävlingarna och precis som tidigare spelar han själv fem till sex dagar i veckan.

– Det här är ju det roligaste jag vet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!