Borkhultsdagen firar 40 och räknar med mycket folk

Yxnerums Hembygdsförening stoltserar med nästan 200 medlemmar och i år slår de på stort inför Borkhultsdagen.

Full fart i köket i Hembygdsgården i Salfvedal. I veckan ska stora mängder ostkaka göras förutom det vanliga utbudet med smörgåsar och fikabröd.

Full fart i köket i Hembygdsgården i Salfvedal. I veckan ska stora mängder ostkaka göras förutom det vanliga utbudet med smörgåsar och fikabröd.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2022-08-19 05:00

Förväntningarna på den stundande Borkhultsdagen den 21 augusti är stora. Yxnerums Hembygdsförening som arrangerar räknar med runt 500 besökare och enligt tradition kommer det finnas ostkaka utöver det vanliga utbudet.

– Ostkakan tillagas den här veckan, vi gör den på 150 liter mjölk så det blir en del, berättar Sigbritt Hydén som varit aktiv i föreningen i snart 40 år. 

undefined
Full fart i köket i Hembygdsgården i Salfvedal. I veckan ska stora mängder ostkaka göras förutom det vanliga utbudet med smörgåsar och fikabröd.

Numera är hon ansvarig för planeringen av det ideella arbetet och själv jobbar hon flera pass i caféet som finns på Hembygdsgården i Salfvedal.

Borkhultsdagen kom egentligen till innan Yxnerums Hembygdsförening bildades. Redan i början på 80-talet var det ett gäng med nyinflyttade hantverksintresserade Borkhultsbor som ville samlas för att ta del av varandras hantverk.

– Redan då ville man visa upp Borkhult som den härliga bygd det är och det vill vi fortfarande. Det blir nästan som en nystart efter pandemin, förklarar Lasse Magnusson som är ordförande i Yxnerums Hembygdsförening.

undefined
Lasse Magnusson, ordförande i Yxnerums Hembygdsförening, har varit med sedan starten. Här står han på den gamla idrottsplanen i Borkhult där scenen kommer byggas upp på Borkhultsdagen.
undefined
Visthusboden är Östergötlands äldsta profana byggnad och virket är från år 1529.

Han har varit medlem i föreningen från starten och sett Borkhultsdagen utvecklas till ett årligt evenemang. Efter två lugna år på grund av pandemin satsar man stort i år. Nytt för i år är att föreningen samarbetar med Natur- och Kulturföreningen i Borkhult och tillsammans har de förberett för en dag med fler aktiviteter än tidigare. Förutom den sedvanliga marknaden och att hålla öppet i Salfvedals café blir det scenframträdanden, sagostig, lokalt hantverk i Drömkällaren samt möjlighet att besöka nyöppnade Marina museet i Borkhult.

undefined
Kaffestugan i Salfvedal flyttades från ån och byggdes senasre ut för att kunna ta emot flera gäster.

Men det finns en del utmaningar i föreningen. Bland annat är de ålagda att restaurera gästgiveriet och visthusboden, vilket kommer att genomföras under hösten. Det är inte heller lätt att rekrytera yngre arbetskraft till föreningen där medelåldern idag är ganska hög. Men med sina nästan 200 medlemmar, varav 100 aktiva, har de inga planer att dra ned på tempot. 

– Det har hänt massor redan i år i Borkhult och mer ska det bli, säger Lasse stolt och berättar om kommande evenemang. 

undefined
Några av hembygdsföreningens mest aktiva medlemmar. Från vänster: Gudrun Andersson, Sigbritt Hydén, Irene Kristiansson, Elisabet Magnusson och Lasse Magnusson.

Förutom Borkhultsdagen satsar föreningen på sitt Nostalgicafé och under Östgötadagarna tänker de hålla öppet som vanligt.

Kvinnorna som för dagen arbetar i caféet ser framemot evenemangen.

– Det är så roligt att träffa folk och höra hur mycket de uppskattar både det vi gör och den här fantastiska platsen i Salfvedal som vi har turen att få vara på, konstaterar Sigbritt glatt innan hon återgår till förberedelserna.

undefined
Gästgiveriet är en av de byggnader som föreningen är ålagda att rusta upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!