Skador fick Vincent att byta motorer mot pedaler

Vincent Danielsson har en vinnarskalle i det mesta han tar sig för. Snart väntar sista deltävlingen i SM i Enduro-MTB.

Känslan av att det nästan går åt skogen och man ligger på gränsen till vad han klarar, det är då det är som mest spännande, tycker Vincent.

Känslan av att det nästan går åt skogen och man ligger på gränsen till vad han klarar, det är då det är som mest spännande, tycker Vincent.

Foto: Carl Conradsson

Åtvidaberg2021-10-03 15:00

Vincent Danielsson, 26 år från Åtvidaberg tävlar framgångsrikt i Enduro-MTB och satsar på pallplats inför sista deltävlingen i SM som arrangeras andra helgen i oktober.

– Det ska blir riktigt kul med sluttävlingen. Mina resultat har varit väldigt jämna under säsongen, så min känsla är bra, säger Vincent Danielsson.

Redan som femåring inledde han sin sportkarriär fast då inom motocross och höll på med det fram till 19 års ålder.

– Jag la av med motocross för ungefär sju år sen, mestadels tidsbrist men även en del jobbiga skador som inte riktigt läkte. När jämnåriga sökte till gymnasium i motocross hade jag precis opererats och min motivation försvann helt.

undefined
Känslan av att det nästan går åt skogen och man ligger på gränsen till vad han klarar, det är då det är som mest spännande, tycker Vincent.

Efter knäoperationer och ett par år utan några tävlings- eller träningsmoment och en läkt kropp kände han att något saknades i livet.

– Jag började kika lite smått på cykling och testade det som rehabilitering för knäna. Jag körde några Vätternrundor men började med enduro som inriktning eftersom ett par gamla crosskompisar börjat cykla det. Jag blev fast direkt, säger han med ett leende.

Är det inte lika stor skaderisk i mountainbike-enduro?

– Nej, framförallt eftersom man kör sträckan ensam och inte behöver ta hänsyn till andra tävlande som dessutom kan ha en dålig dag, exempelvis var jag med om att en körde på mitt ben och knät stod ut i 90 grader.

Även om Vincent bara varit aktiv inom sporten i fem år hamnade han snabbt på elitnivå och ligger ofta högt upp i placeringslistorna.

– Jag är inte så bra på att göra något halvhjärtat och likt många idrottsmänniskor har jag kvar den där tävlingshjärnan i det mesta jag gör. Jag är otroligt dålig på att förlora, säger Vincent med ett skratt.

undefined
Vincent Danielsson bytte motocross mot enduro-Mtb och gick snabbt upp på elitnivå i den nya sporten.

Att han är tävlingsinriktad går inte att ta miste på då han i somras fick njursten och ändå kom till start inför en deltävling i SM där också kval till världscupen ingick.

– Jag var på en sponsorträff i Funäsdalen och blev dålig så på kvällen att jag blev hämtad i ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus. Jag fick lite medicin och valde att tävla i Åre några dagar senare, kanske inte det smartaste jag gjort men det gick.

Där kom han på tolfte plats i världscupkvalet bland cirka 350 startande. Några veckor senare opererades njurstenen bort.

– Det gjorde att jag missade en tävling tyvärr, som tur är får man räkna bort en av deltävlingarna men nu gäller det att jag håller mig frisk inför sista omgången.

undefined
Vincent Danielsson gillar de flesta sporter med fart i.

Vad är det speciellt med enduro?

– Jag älskar det mesta med enduro, farten, adrenalinet, gemenskapen, men också konditionsbiten. Det är något speciellt med att köra på gränsen, det är ögonblicken då det kunde gått åt skogen och hjärtat pumpar lite extra som man kommer ihåg.

Kan du bli rädd i de situationerna?

– Nej inte direkt. Klart man tänker på konsekvenserna av vad som kunde hänt men den dagen du är rädd för det du gör ska du nog hitta på något annat. 

Vad händer närmaste framtiden?

– I somras flyttade jag och min sambo till Åtvidaberg från Växjö där jag har studerat. Även om jag bott större delen av mitt liv i Linköping så ser jag mig som en Åtvidabergskille, så nu kan jag säga det på riktigt, säger han och skrattar.

– Sista deltävlingen i SWE Cup Enduro går snart av stapeln i Isaberg och jag ligger på en femteplacering totalt. Det vore kul att kunna göra en internationell satsning någon gång i framtiden om kroppen håller.

Enduro-MTB

Enduro har vuxit fort och är idag en väldigt populär gren inom mountainbike-sporten, den påminner en del om downhill. Skillnaden är att man även cyklar uppför själv, till skillnad från downhill där man nyttjar liften.

En tävlingscykel i enduro kan kosta allt från 40 000 kronor till över 100 000 kronor.

Det är den senaste flugan i cykelvärlden och har på några få år gått till att bli en av de mest populära tävlingsformerna av alla cykeldiscipliner.

Källa: Xtravel.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!