Gröna medborgarförslag får svar

Under våren fick fullmäktige in två medborgarförslag, bokstavligen på temat blommor och bin.

Två åtvidabergare får svar på sina medborgarförslag om blommor och bin.

Två åtvidabergare får svar på sina medborgarförslag om blommor och bin.

Foto: Anne-Marie Karlsson/Arkiv

Åtvidaberg2019-12-13 12:15

Förslagen var snarlika och de båda förslagsställarna hade samma syfte: att få kommunen att blomstra till nytta för pollinerare som bin, humlor och andra insekter, men också för mänskligt liv.

En av förslagsställarna skrev: "Larmrapporter avlöser varandra om allvarlig minskning av pollinerande insekter. Alla länder är drabbade. Även här i Sverige är läget allvarligt. Insekterna är nödvändiga för mänskligt liv." 

Båda förslagsställarna vill att kommunen låter vissa grönytor vara fria från gräsklippning. En föreslår att kommunen sår vilda blommor, den andre vill att kommunen uppmanar mark- och tomtägare att främja odling av blommor och undvika besprutning. 

Kommunens utredning av förslagen visar att kommunen själv har 97 hektar mark som bedöms som gräsytor. De ligger inom tätorterna Åtvidaberg, Grebo, Björsäter, Falerum och Berg. 

66 hektar av dessa är gräsmattor. 6,4 hektar är ytor med höggräs som slås tre gånger mellan maj och september. 3,1 hektar är ytor med höggräs som slås en gång under juli-augusti. En liten del, 0,2 hektar är ängsmark som slås med slåtterbalk och övriga 21,3 hektar är öppen mark utan skötsel. 

Kommunen gjorde en översyn av skötseln av gräsytorna för ett år sedan. Fortsatt översyn är aktuell och förändringar i skötseln kan ske där det är lämpligt, uppges i svar på förslagen.

Inriktningen vid översynen kan ha flera aspekter, där gynnande av den biologiska mångfalden kan vara en. Kommunstyrelsen har hanterat förslagen och skickar dem till fullmäktige för besvarande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!