Ida hittade kärleken och blev inredningsarkitekt i Oslo

Inredningsarkitekten Ida Lundqvist från Åtvidaberg startade eget företag i Norge. Nu har hon vänt hem till Sverige igen och samarbetar bland annat med ett lokalt företag.

Ida Lundqvist, 39 år, är uppvuxen i Åtvidaberg och driver eget som inredningsarkitekt. Efter 13 år i Norge är hon tillbaka i Sverige och har nyligen inlett ett samarbete med ett Åtvidabergsbaserat företag.

Ida Lundqvist, 39 år, är uppvuxen i Åtvidaberg och driver eget som inredningsarkitekt. Efter 13 år i Norge är hon tillbaka i Sverige och har nyligen inlett ett samarbete med ett Åtvidabergsbaserat företag.

Foto: Privat

Åtvidaberg2024-04-05 07:00

Ida Lundqvist, 39 år, växte upp i en av de stora villorna på Sjukhusgatan i Åtvidaberg tillsammans med sina föräldrar och två storasystrar. Här väcktes intresset för inredning och redan som ung fick hon möjligheten att testa sig fram hemma. 

– Jag hade absolut begränsade medel, men fantasin var ändlös och jag lyckades göra om min gamla IKEA-hylla så den gav en boudoir-känsla, berättar hon med ett skratt.

Ida är säker på att hennes kreativitet kommer från mammas sida och syftar bland annat på att morfar jobbade som urmakare. Men det var med pappa som hon snickrade mycket under uppväxten.

undefined
Ida Lundqvist, 39 år, är uppvuxen i Åtvidaberg och driver eget som inredningsarkitekt. Efter 13 år i Norge är hon tillbaka i Sverige och har nyligen inlett ett samarbete med ett Åtvidabergsbaserat företag.
undefined
Idas hem är den plats där hon provar sig fram. Hon går mer på känsla än märken när hon väljer sin inredning.

Ida beskriver en känsla av otålighet under tonåren i Åtvidaberg, samtidigt har hon alltid haft en väldigt stark kreativ sida. Under skolåren ägnade hon sig både åt dans och teater. När hon bestämde sig för att åka till Norge för att arbeta och tjäna ihop pengar var det under en tidsbestämd period.

– Jag hade en sådan hemlängtan att jag sa upp mig och packade mina väskor. Men så träffade jag Eirik.

De blev förälskade och blev ett par. Det ledde till att hemresan till Sverige sköts upp. Idag är de gifta och har två söner. Det som såg ut att bli en kort period i Norge varade i 13 år. Ida utbildade sig till inredningsarkitekt och startade eget företag i Norge för 14 år sedan. 

Men trots ett blomstrande företag och familjeliv gav inte hemlängtan med sig och för fyra år sedan gick flyttlasset tillbaka till Sverige. Valet stod mellan Åtvidaberg, Linköping och Västervik. Till slut blev det Västervik som Ida haft som sin sommarstad under hela uppväxten. 

Hon valde att stänga ner sitt norska företag eftersom det skulle innebära alltför mycket jobb att flytta med det. I samband med flytten kom det ut en tjänst som arkitekt och projektledare på ett företag i Västervik. Ida som alltid hade jobbat ensam lockades av möjligheten att tillhöra ett arbetsgäng.

– Det var jätteroligt och jag hann få många nya kontakter. 

undefined
Idas är säker på att hennes kreativitet främst kommer från mammas sida.

Men snart insåg hon att hon ändå trivs allra bäst med att jobba ensam. Att arbeta som anställd arkitekt i ett kommunalt företag gav inte samma kreativa utlopp, berättar hon. 

– Relativt snart förstod jag att jag är menad för att driva eget, kollegor kan jag hitta på annat vis. Jag vill utmana och skapa känslor. 

Nu driver Ida sitt egna företag IDLU design studio i Västervik. Kontakterna i Norge gör att hon kan ta en del jobb där på distans. 

– I Norge har jag alltid vågat ta stora projekt. Där kan jag inreda lägenheter som jag aldrig ens har varit i, just eftersom att jag har så bra samarbetspartners, 3D-verktyg och inte minst erfarenhet. 

Experimentlustan från uppväxten finns fortfarande kvar och det avspeglar sig i deras bostad.  

– Eirik kan absolut bygga hemma men det är jag som har intresset för det. Jag vill gärna göra själv och vårt hem är platsen där jag provar mig fram.

Nyligen öppnade Ida sett showroom i Västervik dit kunder kan komma för att få hennes hjälp med allt från val av färger till material. Och hon har inlett flera samarbeten. Ett av hennes senaste samarbeten är med Åtvidabergsbaserade företaget Falerums kök som hon nu ritar kök för.

– Jag är så glad att jobba med företag som jag själv växt upp med. Det blir spännande att se vad vi kan hitta på framöver.

undefined
Intresset för trädgård är stort och Ida njuter mycket av att ha sin egen trädgård där hon kan odla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!