Viltstängsel ska minska antalet olyckor på farlig väg

Ett nytt viltstängsel ska sättas upp på väg 35 och väg 134, söder om Åtvidaberg. Tanken är att stängslet och andra åtgärder ska minska antalet olyckor med en tredjedel.

Riksväg 35 är länets mest olycksdrabbade väg när det kommer till Viltolyckor

Riksväg 35 är länets mest olycksdrabbade väg när det kommer till Viltolyckor

Foto: Johnny Gustavsson

Åtvidaberg2024-03-17 10:30

Corren har tidigare rapporterat om att Riksväg 35, mellan Linköping och Åtvidaberg är den vägsträcka i länet där flest viltolyckor inträffar. Nu planerar Trafikverket att sätta upp viltstängsel på väg 35 och väg 134, söder om Åtvidaberg, för att minska antalet olyckor. 

– Vi välkomnar beskedet om att Trafikverket börjar förberedelserna för att sätta upp faunastängsel utmed de här sträckorna. Med den höga olycksstatistiken längs väg 35 och väg 134 är det här ett betydelsefullt steg framåt för att förbättra trafiksäkerheten i området, säger Sabine Andersson, trafikingenjör på Åtvidabergs kommun i ett pressmeddelande på kommunens hemsida. 

I pressmeddelandet framkommer också att Trafikverket hoppas att viltstängslet, tillsammans med andra åtgärder, som färister och viltuthopp ska minska antalet viltolyckor med 30 procent. 

– Procentsatsen baseras på tidigare utredningar på den sträckan, säger Hugo Karlsson, projektingenjör på Trafikverket. 

Hur kommer det sig att ni inte prioriterar att sätta upp viltstängslet på 35:an riktning norrut, alltså mot Linköping? 

– Den här sträckan är en vägplan som fastställdes 2020 och som vi ska bygga nu. Norrut finns ett annat pågående projekt, men de är i bygghandlingskedet. Projektet är separerade från varandra och i olika skeden. Vårt projekt vann lagakraft 2020 och vi är nu redo för att påbörja byggandet av åtgärden.  

Arbetet ska börja "inom kort" står det på kommunens hemsida och beräknas vara klart hösten 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!