Frampå vårkanten lurar gäddorna i vassen.

– De leker då och håller sig på grundare vatten, gärna inne i vikarna, säger Rikard Wärdig, fiskeentusiast och arrangör av Åtvidabergsgäddan, som den 19 maj hålls för andra gången.

I september förra året arrangerades den första Åtvidabergsgäddan. Premiärtävlingen gav både nöjda deltagare och arrangörer.

– Vi kör samma koncept igen, säger Rikard Wärdig.

Det innebär att de tävlande i lag ska göra upp om vilket lag som får upp de längsta gäddorna. Den sammanlagda längden av två gäddor räknas.

Individuellt tävlas det också om längsta gäddan. Här har juniorer en egen klass.

Även om konceptet blir detsamma, är det skillnad på gäddfiske under höst och vår.

– Det gäller att känna till vad som fungerar bäst när det är vår, tipsar Rikard Wärdig.

Tävlingen är redan fulltecknad med 60 deltagande lag, som kommer att utgå från den gamla televerkslokalen på Theodorsgatan.

– Det är så många vi kan ta emot i lokalen, säger Rikard Wärdig.

Det stora intresset har fått arrangörernas att överväga en större tävling framöver med samling och prisutdelning i sporthallen.

Från tävlingsledningen finns en rekommendation att samtliga gäddor som nappar, ska släppas tillbaka efter att längden dokumenteras med foto mot en mätplanka.

Förra året gick segern i Åtvidabergsgäddan till Anki och Ulf Karlsson, bosatta i Åtvidaberg. Deras två största gäddor mätte tillsammans 202 centimeter.