Världens största och världens minsta på mässa

ÅÄÖ-mässan bjuder på ytterligheter, från världens största drönare till världens minsta dator och mycket, mycket annat.

Störst och minst. På ÅÄÖ -mässan visar Claes Drougge världens största quadrocopter och Philip Engström världens minsta dator.

Störst och minst. På ÅÄÖ -mässan visar Claes Drougge världens största quadrocopter och Philip Engström världens minsta dator.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-18 19:00

Under fredagen slogs portarna i Företagspark Facetten upp för ÅÄÖ-mässan, årets stora näringslivsevenemang i Åtvidaberg. 

ÅÄÖ, som står för Åtvidaberg är öppet, har tidigare år förekommit i olika former. I år satsar huvudarrangören Näringslivscentrum i Åtvidaberg tillsammans med en handfull medarrangörer, på en två dagar lång mässa med utställare, seminarier, servering, lekland, tävlingar och mycket mera i Facetten. 

– Det har varit ett jämt tryck av besökare hela dagen, säger Jeanette Andersson, koordinator i Näringslivscentrum. 

En stor del av besökarna under fredagen är elever från Alléskolans årskurser åtta och nio samt gymnasieelever från Bildningscentrum Facetten. 

– Det är bra för den framtida kompetensförsörjningen, och det är ett av syftena med mässan, säger Jeanette Andersson. 

Mässan som fortsätter under lördagen vänder sig till såväl allmänheten som näringslivet och dess aktörer. 

Ett 60-tal utställare är på plats i mässlokalen i företagsparken. Somliga tar mer plats än andra, till exempel ACC Group AB som fyller en hel kortsida.

–  Vi hade inte fått plats i en vanlig monter, säger Claes Drougge, vd och ägare och berättar att den prototyp av världens största drönare som han har med sig, fick föras in i bitar och byggas upp i lokalen. 

Prototypen är stor, den verkliga quadrocoptern som fått namnet Air-drone är ännu större. 

– Produktionsmaskinen är åtta gånger åtta meter. Den lyfter 1600 till 2000 kilo, kan ta åtta passagerare, eller fyra skadade med en läkare och en sjuksköterska, berättar Claes Drougge. 

Framtidsutsikterna är enorma och användningsområdena vida, från skogsbränder, till katastrofhjälp och klimatforskning. Många besökare stannar upp och fotograferar.

–  Framförallt unga tycker att den är hur häftig som helst, säger Mikael Johansson Frode som bistår Drougge på mässan. 

Claes Drougge är glad över uppmärksamheten. 

–  Vi har utvecklat och byggt varenda liten del av den med egen kapacitet. Det har betydelse att få visa upp vad vi gör och vilken spets-teknologi det finns i Åtvidaberg, säger han. 

Från störst tar vi steget till minst. Philip Engström, säljare på Rotakorn visar upp världens minsta dator, liten som en tablettask. 

– Den är tillverkad av ett företag i Taiwan. Vi är distributörer och har ensamrätt att sälja den i Sverige, säger han och berättar att den lilla datorn har kapacitet för enklare uppgifter, främst inom digital marknadsföring.

Den verkliga quadrocoptern mäter åtta gånger åtta meter och fick stanna kvar på IBR, Örsätter. Prototypen är stor och häftig nog för att dra uppmärksamhet. Claes Drougge är glad att få visa sin air-drone.
Den verkliga quadrocoptern mäter åtta gånger åtta meter och fick stanna kvar på IBR, Örsätter. Prototypen är stor och häftig nog för att dra uppmärksamhet. Claes Drougge är glad att få visa sin air-drone.
Karta: Företagspark Facetten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!