Friskola inget Boetalternativ

Boets byalag vill att Boets skola återöppnas med utomhuspedagogik som profil. Friskola ses inte som ett alternativ.

Boet2017-02-09 09:23

Det framgår av en diger rapport till kommunen.

Rapporten är skriven av en grupp inom byalaget som fått projektpengar för att utreda möjligheterna av skolans återöppnande

Gruppen har bestått av Maria Niemeyer, Christina Bryntesson, Sandra Nordal, Jennie Gomér, Emma Nordstedt, Håkan Strotz och Ellen Hultman.

Gruppen skriver:

"Projekteringen har kommit fram till att Boets byalag inte har resurser och kapacitet att starta en friskola. Detta grundas i studiebesök och intervjuer med friskolor samt att vi har undersökt ekonomiska och praktiska förutsättningar".

En fortsatt skola i kommunal regi anses dessutom rimma bäst med Ödeshögs kommuns målsättning om landsbygdsutveckling.

Gruppen vill ha en tydlig profil på skolan med inriktning på hållbar utveckling och utomhuspedagogik. En sådan profil påstås det också finnas stort intresse för bland lärarstuderande i Linköping, vilket gör att de tidigare rekryteringssvårigheterna till skolan bör kunna undvikas.

Men gruppen framhåller att det tydligt måste kommuniceras att skolan ska vara kvar – först då vågar föräldrar placera sina barn där. Gruppen anser att målet bör vara 50–60 elever efter tre år och att skolan erbjuder undervisning från förskoleklass till och med årskurs 5.

Enligt rapporten ska skolan ses som attraktiv även för boende i Ödeshögs samhälle, särskilt som Fridtjuv Bergskolans lokaler inte räcker till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!