Seretse Khama träffade på måndagen statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm. Samtalet handlade framförallt om hur Sverige och Botswana kan utöka sina handelsrelationer till exempel inom energi, transport och vattenförsörjning.

Tittar på Gripen

Men presidenten ska även besöka Saab i Linköping för att få mer information om det svenska stridsflygplanet Gripens prestanda. Gripen är ett av de stridsflyg som Botswana nu utvärderar inför att landet ska skaffa sig nytt stridsflyg. Enligt Dagens Nyheter skulle ett köp av åtta Gripen kosta omkring 14 miljarder kronor.

På presskonferensen fick Seretse Khama frågor om inte Botswana kan använda pengarna bättre än till dyra plan. Han kontrade med att den frågan kan man ställa om allt, även soldaternas gevär.

En reporter undrade om det inte är bättre att köpa betydligt billagare drönare.

Kanske borde vi köpa pilar och bågar i stället. De är ännu billigare, sade presidenten.

Kan inte chansa

Seretse Khama ansåg att landet behöver ett flygvapen för att patrullera luftrummet och för att avskräcka eventuella attacker.

Vi kan inte chansa och sänka garden, sade han.

Presidenten påpekade också att kritikerna har möjlighet att säga sitt när landets parlament så småningom ska ta ställning till ett flygplansköp.

Statsminister Löfven hade inga synpunkter på hur Botswana ska agera och sade att han ogillade en "nedlåtande attityd" från de som lägger sig i hur andra länders försvar ska se ut.

Det är upp till varje land att bestämma själv, sade han.

Löfven tillade att om Botswana bestämmer sig för att köpa stridsflyg, så hoppas han att det blir svenska Gripen.