Jenny-Maria sprang ifatt moppetjuvarna

När Boxholmsläraren Jenny-Maria Boij fick reda på var familjens stulna moped befann sig gav hon sig ut för att leta efter den. Efter en spännande jakt hittade hon både tjuvarna och mopeden.

Det var här vid Lidl som en bekant såg familjens moped och hörde av sig. Jenny-Maria Boij och hennes man kastade sig snabbt in i bilen och körde dit.

Det var här vid Lidl som en bekant såg familjens moped och hörde av sig. Jenny-Maria Boij och hennes man kastade sig snabbt in i bilen och körde dit.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2022-08-15 17:00

– Det var nog min lärarryggrad som kickade igång, säger Jenny-Maria Boij. Det här var killar i övre tonåren och jag kände att ”nu jäsiken” lyssnar ni på mig. Jag blev förbaskad!

Det var i mitten av juli som familjens moped blev stulen i hemorten Tranås. Den stals under natten från ett cykelförråd trots att den var låst. I ett försök att få tillbaka sin Viarelli Forza lade de ut bilder på sociala medier och efterlyste den.

– Jag trodde nog inte att den fanns kvar i Tranås, säger Jenny-Maria. Vi åkte runt och letade efter den i tio dagar och varje gång jag hörde en moped reagerade jag.

undefined
Det var här vid Lidl som en bekant såg familjens moped och hörde av sig. Jenny-Maria Boij och hennes man kastade sig snabbt in i bilen och körde dit.

Men i början av augusti tändes plötsligt hoppet att återfå moppen.

– Min dotters kompisar kör epa och de fick se någon som åkte runt på vår moped. De körde ifatt och filmade den. Då visste jag att det var någon "jeppe" som åkte omkring med den i Tranås och att personen hade en vit hjälm.

Jenny-Maria lade ut filmen på Facebook och bad om hjälp att hålla utkik.

– Dagen efter hörde en bekant av sig och var hundra procent säker på att vår moped stod vid Lidl i Tranås. Han hade sett den parkerad bakom affären. Jag hade varit ute och sprungit och hade träningskläder på mig. Min man och jag kastade oss in i bilen och körde dit.

Under tiden höll de telefonkontakt med kompisen som hade ringt upp.

– Han berättade att två killar kommit ut från Lidl och att de hade kört iväg. Vi visste åt vilket håll moppen hade åkt och i vilken riktning vi skulle åka.

När Jenny-Maria och hennes man kom fram till Lidl fick de se två killar köra ut från stan mot bostadsområdet Stoeryd. De körde efter och vid ett övergångsställe hann de ifatt moppen. Ett par cykelbommar gjorde det omöjligt att följa efter tjuvarna.

– De körde upp på en cykelbana. När vi tutade vände sig killen som satt bakpå om. Jag fick syn på honom och fick en bra bild av hur han såg ut.

undefined
Det var i mitten av juli som familjens moped blev stulen i hemorten Tranås. Den stals under natten från ett cykelförråd trots att den var låst. I att försök att få tillbaka sin Viarelli Forza lade de ut bilder på sociala medier och efterlyste den.

Som tur var hade Jenny-Maria redan löparkläderna på.

–Eftersom vi inte kunde köra på cykelbanan hoppade jag ur bilen och sprang efter. Så fort som jag sprang då, och så lång tid i den hastigheten har jag inte sprungit sedan jag av 12 år. Jag sprang i rent raseri.

Mopeden med killarna fortsatte in i ett höghusområde.

– De svängde runt hörnet vid förskolan i Stoeryd. När jag väl hann fram hade de försvunnit. Jag hörde inte heller ljudet från någon moped.

Jenny-Maria fortsatte vidare åt det håll mopeden hade svängt.

– När jag kommer och går möter jag två killar på vägen. Eftersom jag hade sett en av dem tydligt så kände jag igen att det var personerna på den stulna moppen.

– Då sade jag till dom ”Tjena grabbar. Jag såg att ni körde omkring på vår moped.”

undefined
Jenny-Maria Boij visar platsen där hon hoppade ur bilen och sprang efter mopedtjuvarna.

Jenny-Maria tar tag i den ena killen, men han sliter sig loss och de springer sin väg. 

– Bakom den gamla idrottshallen intill förskolan stod vår moped. Jag ringde till polisen och de var där på tio minuter.

Historien slutar inte riktigt där, för Jenny-Marias kompis hade följt efter med sin bil och sett hennes konfrontation med tjuvarna.

– Han körde efter grabbarna och såg vilken trappuppgång de sprang in i, så då kunde vi berätta det för polisen.

Enligt polisens presstjänst har ingen eftersökning av gärningsmännen gjorts.

Jenny-Maria är glad att moppen är tillbaka, även om den för närvarande är kvar hos polisen under utredningen.

– Jag var väldigt nöjd efteråt. Jag kände mig lite som Pippi Långstrump, säger hon.

Envarsingripande

Så säger lagen om att ingripa vid brott som privatperson (envar):


Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!