Hyra för marken vid ostcisternen röstades ned

På måndagskvällen avgjordes frågan om att fakturera Arla för hyra för marken vid ostcisternen. Frågan avgjordes efter votering.

Det blev stopp i fullmäktige för Stig Johanssons motion att fakturera Arla för marken som ostcisternen står på.

Det blev stopp i fullmäktige för Stig Johanssons motion att fakturera Arla för marken som ostcisternen står på.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2022-02-07 21:27

Kvällens i förväg mest uppmärksammade fråga skapade livliga ordväxlingar under kommunfullmäktige i Boxholm. Diskussionen gällde en motion inlämnad av Moderaternas Stig Johansson.

– Att fakturera Arla skulle göra dem uppmärksamma på att de har en gratis reklamskylt för en ost som inte tillverkas här, menar Johansson.

I förslaget tyckte Stig Johansson att kommunen snarast skulle skicka en faktura till Arla avseende hyra för den mark där oljecisternen står. Han ansåg att cisternen marknadsför den Boxholms gräddost som Arla tillverkar. Hyran skulle vara på 10 000 kronor i månaden. Han gjorde en tilläggsyrkan att hyran skulle gälla från hösten 2020 fram till januari 2022.

undefined
Stig Johansson menar att det tar tid innan motioner tas upp i fullmäktige. "Det är inte unikt för oppositionens motioner", säger han.

Stefan Andersson, Moderaterna, menade att det är en fråga som i grunden inte handlar om pengar.

– Arla har stulit vår kronjuvel. Det kan verka som en liten fråga, men det är en stor fråga för Boxholm. Det är en viktig fråga psykologiskt och emotionellt. Boxholmsborna ska inte behöva gå förbi ostcisternen med nedslagna huvuden.

Centerpartiets Sune Blom sitter i presidiet, men kunde inte låta bli att blanda sig i debatten. Han menade att fakturera Arla för ostcisternen kunde skapa problem på sikt.

– Jag tycker att vi borde vara försiktiga med att ta hyra av Arla för marken. Om de går med på att betala har vi cementerat en annonspelare för ett företag som konkurrerar med ett lokalt mejeri. Är det så vill ha det? Ska vi hyra ut reklamplatser till andra konkurrerande företag utan koppling till orten?

När Boxholms kommun köpte mejeriet av kommunen 2020 avstod kommunen från att köpa cisternen. Kommunen ville inte ansvara för den, med motiveringen att de inte vet vad som finns under den. Stig Johanssons motion lämnades in i oktober 2020, men det var först nu som ärendet behandlades i kommunfullmäktige.

– Det är inte unikt för oppositionens motioner, menade Stig Johansson. De hinner bli gamla innan beslut ska tas. Men med tilläggsyrkan är min motion aktuell.

undefined
Det blev stopp i fullmäktige för Stig Johanssons motion att fakturera Arla för marken som ostcisternen står på.

Claes Sjökvist, Socialdemokraternas kommunalråd, försvarade den sena behandlingen av ärendet med den rättsliga tvist som nu pågår med Arla.

– Att vi bytt domare har försenat frågan med ett halvt år. Våra jurister förordade att vi skulle avvakta i frågan om att ta ut hyra för cisternen. I en mailkonversation vill även Arla att vi avvaktar i frågan.

Sjökvist säger också att siffran 10 000 kronor är tagen ur luften och att det funnits ett muntligt avtal som gått vidare mellan ägarna till mejeriet genom åren.

– Vi är inte fega utan vill ta en sak i taget. Och i juni ska frågan upp i rätten. Vi vill inte ge igen för gammal ost.

Solveig Agnevik, Centerpartiet, höll med Sjökvist om att skicka en faktura skulle vara märkligt.

– Det blir vilda västern att skicka iväg en faktura bara för att kommuninvånarna vill det.

Kommunstyrelsen beslutade på sammanträdet den 25 januari i år att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen gällande hyra för ostcisternen. Anledningen till förvaltningens ståndpunkt är att det pågår en rättslig tvist med Arla och att utgången av denna bör avvaktas.

undefined
Kvällens i förväg mest uppmärksammade fråga skapade livliga ordväxlingar under kommunfullmäktige i Boxholm i Folkets hus.

Stefan Andersson begärde votering i frågan.

Efter slutförd omröstning vann kommunstyrelsens förslag att avslå Stig Johanssons motion. 20 ledamöter röstade ja och 7 nej.

Trots intresset för frågan om ostcisternen hade bara ett fåtal åskådare dykt upp i Folkets hus för att följa debatten.

Ostcisternen i Boxholm

Det var 1995 som cisternen i Boxholm målades gul med blå och röd etikett. Tanken var att den skulle se exakt likadan ut som Boxholms gräddost. Från början fanns det två cisterner på platsen och de ägdes av Fundia AB. Det var den tidigare Fundiajobbaren Kjell Hoffman som kläckte idéen att förvandla cisternen till en jättestor ost.

När kommunen köpte mejeriet från Arla 2020 avstod de från att köpa cisternen.

Frågan om ostcisternen kommer inte att tas upp vid parternas rättsliga tvist i juni 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!