Moderaterna fick nej till att filma kommunfullmäktige

På måndag ska kommunfullmäktige besluta i frågan om hyra för ostcisternen. Moderaterna ville filma fullmäktige, men fick nej.

Kommunfullmäktige i Boxholm har sina sammanträden i Folkets hus. Men några webbsändningar finns inte än. "Vi är sena med digitaliseringen i Boxholm", säger Annsofi Ramevik.

Kommunfullmäktige i Boxholm har sina sammanträden i Folkets hus. Men några webbsändningar finns inte än. "Vi är sena med digitaliseringen i Boxholm", säger Annsofi Ramevik.

Foto: Daniel Bennelid

Boxholm2022-02-06 15:00

Moderaterna i Boxholm planerade att göra en videoupptagning av nästa veckas kommunfullmäktige. Stefan Andersson skickade ett mail om en förfrågan om att filma till kommunfullmäktiges ordförande Annsofi Ramevik.

Stefan Anderssons begäran om videoupptagning avslogs av kommunfullmäktiges presidium där Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna ingår.

Stefan Andersson, varför ville Moderaterna filma kommunfullmäktige just den här gången?

– Vår tanke var inte att bara filma frågan om ostcisternen, utan hela kommunfullmäktige. Vi tycker att mötena behöver vitaliseras och sedan gör det inget att vi har en punkt på dagordningen som är av intresse.

Vad tänker du om presidiets avslag?

– Det är lite larvigt. Som ledamot i kommunfullmäktige måste man stå för det man säger. I vårt förslag skulle kameran bara vara riktad mot talarstolen.

undefined
"Vi tycker att det skulle vara värdefullt för kommuninvånarna att kunna följa fullmäktige", menar Stefan Andersson.

Bakgrunden till förfrågan är en motion inlämnad av Moderaternas Stig Johansson. I förslaget föreslår Johansson att kommunen snarast skickar en faktura till Arla avseende hyra för den mark där oljecisternen står. Han anser att cisternen marknadsför den Boxholms gräddost som Arla tillverkar.

När Boxholms kommun köpte mejeriet av kommunen 2020 avstod kommunen att köpa cisternen. Kommunen ville inte ansvara för den, med motiveringen att de inte vet vad som finns under den.

undefined
Kommunfullmäktige i Boxholm har sina sammanträden i Folkets hus. Men några webbsändningar finns inte än. "Vi är sena med digitaliseringen i Boxholm", säger Annsofi Ramevik.

Stefan Andersson använder Facebook för att föra fram sina åsikter.

Dina inlägg om ostcisternen och filmningen av kommunfullmäktige i Facebookgruppen Glada ostar har diskuterats med ett högt tonläge. Kommunstyrelsen kallas för inkompetenta och syltryggar. Vad tänker du om det?

– Såklart har debatten polariserats och det är naturligtvis inte bra. Ingen moderat har uttryckt sig på det sättet. Vi försöker hålla en anständig nivå. Jag har mött liknande reaktioner när jag stått upp i obekväma frågor. Är man politiker får man ta skit ibland.

– Samtidigt är det valår. Det handlar om att skapa opinion.

Hur går ni vidare med frågan om att filma kommunfullmäktige?

– Eventuellt tar vi upp frågan på vårt gruppmöte den 14 februari. Vi tycker att det skulle vara värdefullt för kommuninvånarna att kunna följa fullmäktige.

Kommunstyrelsen förslog på sammanträdet den 25 januari att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen gällande hyra för ostcisternen. Anledningen till förvaltningens ståndpunkt är att det pågår en rättslig tvist med Arla och att utgången av denna bör avvaktas.

undefined
"Vårt huvudsakliga skäl är att vi behöver besluta politiskt att vi ska filma", säger kommunfullmäktiges ordförande Annsofi Ramevik.

På måndagens fullmäktige tas frågan upp för debatt och beslut.

Annsofi Ramevik, varför tog ni beslutet att neka Moderaterna att filma?

– Vårt huvudsakliga skäl är att vi behöver besluta politiskt att vi ska filma. Frågan behöver beredas först innan ett beslut. Vi är positiva till att kunna sända fullmäktige på något sätt i framtiden.

Har inte kommuninvånarna rätt att få veta vad som händer på fullmäktige?

– Det är ett öppet möte och man är välkommen dit.

De flesta kommuner i närområdet sänder fullmäktige på webben. Varför gör ni inte det redan?

– Vi har haft frågan uppe för diskussion tidigare, men vi är sena med digitaliseringen i Boxholm. Det är hög ålder på ledamöterna i fullmäktige. Måndagens möte är det första mötet där vi använder digitala handlingar.

Finns det en rädsla att våga uttrycka sina åsikter i kontroversiella frågor i Boxholm?

– Det tror jag inte. Vi vill bara att det ska gå rätt till.

Ostcisternen i Boxholm

Boxholm var först i landet med att göra gräddost. Den började tillverkas på 1950-talet. 

Det var 1995 som cisternen i Boxholm målades gul med en blå etikett. Tanken var att den skulle se exakt likadan ut som Boxholms gräddost. Från början fanns det två cisterner på platsen och de ägdes av Fundia AB. Det var den tidigare Fundiajobbaren Kjell Hoffman som kläckte idéen att förvandla cisternen till en jättestor ost.

När kommunen köpte mejeriet från Arla 2020 avstod de från att köpa cisternen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!