Skolan anmälde inte kränkningar – nu avslutas ärendet

Skolinspektionens tillsyn av Stenbockskolan 2023 visade på brister i arbetet mot kränkande behandling. Under höstterminen har 124 anmälningar kommit in till skolans trygghetsteam. "Det är ingen anmärkningsvärd siffra", säger rektor Fredrik Malmer. Ett kvitto på att skolan gör sitt jobb menar han.

I april förra året gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Stenbockskolan utifrån inkomna uppgifter om eventuella missförhållanden på mellanstadiet och högstadiet.

I april förra året gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Stenbockskolan utifrån inkomna uppgifter om eventuella missförhållanden på mellanstadiet och högstadiet.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2024-02-28 08:30

I april förra året gjorde Skolinspektionen en tillsyn av Stenbockskolan i Boxholm utifrån inkomna uppgifter om eventuella missförhållanden på mellanstadiet och högstadiet. Här framkom bland annat att personalen inte hade samsyn kring vad en kränkning är, att inte alla kränkningar anmälts till rektor samt att planen mot kränkande behandling inte uppdaterats sedan läsåret 2019/2020.

I juni 2023 beslutade Skolinspektionen att förelägga Boxholms kommun att vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna. 

undefined
Fredrik Malmer, rektor på Stenbockskolan, berättar att eleverna varit delaktiga i att ta fram handlingsplanen mot kränkande behandling. "Vi har varit ute i alla klasser för att implementera den och för att få feedback på den."

Fredrik Malmer, rektor sedan höstterminen 2023, berättar att arbetet med att åtgärda bristerna pågått sedan föreläggandet och att det nu finns en plan mot kränkande behandling som gällt från och med läsårsstarten 2023/2024.

– I arbetet med att ta fram planen har elevrådet varit delaktiga. Vi har varit ute i alla klasser för att implementera den och för att få feedback på den. I april ska planen utvärderas och den nya revideringen sker i juni. Alla vårdnadshavare fick i början av terminen ett mejl med handlingsplanen, med en uppmaning att prata om innehållet med sina barn.

Skolan har även utbildat tre elevskyddsombud, ett i varje årskurs på högstadiet.

– De kommer finnas med när jag som rektor träffar facklig representant och huvudskyddsombud. Elevskyddsombudet samlar in frågor från sin årskurs som behöver lyftas. En sådan fråga som nyligen lyfts är en önskan om duschbås i omklädningsrummen på idrotten.

Han berättar att det under höstterminen kommit in 124 anmälningar som trygghetsteamet arbetat med. 

– Det är ingen anmärkningsvärd siffra för en skola i den här storleken, men det är ett kvitto på att medarbetarna anmäler kränkningar och diskriminering. Här finns det även med mindre tillbud och mindre händelser.

undefined
I juni 2023 beslutade Skolinspektionen att förelägga Boxholms kommun att vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna.

En konkret insats som gjorts på mellanstadiet under året är ett värdegrundsarbete som heter "Bråka smartare".

– Det är en riktad insats som leds av skolans kurator och den har sin grund i de anmälningar vi fått in. Vi behöver inte bara arbeta på individnivå, utan även på grupp- och organisationsnivå.

Skolinspektionens bedömning är att verksamheten på Stenbockskolan uppfyller författningarnas krav när det gäller trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling och att ärendet därför ska avslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!