Recept för 4 personer

Cevapcici, ajvar, stort pitabröd, gräddfil och kryddlök

 

Artikelbild

Ajvar

6 röda paprika

2 aubergine

6 vitlöksklyftor

Artikelbild

1 citron, zest och juice

2 msk persilja, hackad

Malen svartpeppar

Salt

olivolja

 

Cevapcici

750g nötfärs

400g fläskfärs

2 msk hackad persilja

2 msk hackad koriander

4 vitlöksklyftor, finhackade

2 tsk bikarbonat

1 tsk paprika pulver

1 msk sambal

1 ägg

1 1/2dl ramlösa

1 tsk salt

Malen svartpeppar

olivolja till stekning

 

Kryddlök

1 Gul lök, tunskuren i ringar

2 msk hackad persilja

1 citron, zest och juice

3 msk olivolja

Salt

 

Till servering

Feferoni efter eget tycke

3 dl Gräddfil

8 stora pita bröd/tunnbröd

 

Ajvar

Rosta paprika, aubergine, vitlök och gul lök i ugnen på 210 grader i ca 15 minuter tills skalet på paprikan och auberginen börjar bli svarta. Ta ut och lägg över det rostade i en bunke, plasta och ställ åt sidan tills allt svalnat. Mixa grönsakerna med citron, persilja, svartpeppar och salt tills det är slät och härligt rött.

 

Cevapcici

Blanda samtliga ingredienser, blanda väl och forma färsen till fina avlånga färsbullar, ca 30g styck. Stek dem i olivolja tills de är genomstekta.

 

Kryddlök

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.

 

Servering

Ställ fram allt på bordet och låt alla montera ihop sina egna pita bröd fulla med goda grejer från balkan.

 

Martins bästa

Burrata, kantareller, persilja, pinjenötter och balsamvinäger

 

4 burratta

4 dl kantareller/blandad svamp, ansad och tvättad

1 msk hackad persilja

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 bananschalottenlök, finhackad

2 msk pinjenötter

4 msk balsamvinäger av god kvalitet

Salt

Olivolja till stekning

 

Stek svamp, lök, vitlök och pinjenötter så de får fina och god färg, smaka av med salt. Släng på persilja.

Servera den nystekta svampen med burratta och ringla över balsamvinäger, salta burratan.