– Jag blev glad när vi kom upp i 100 medlemmar. Ännu gladare när vi passerade 150 och jätteglad när vi nådde 200. Nu är vi snart 250 medlemmar, säger Karin Gustafsson, ordförande i Friluftsfrämjandet Kinda lokal-avdelning.

För sex år sedan var läget ett helt annat. Antalet medlemmar i Rimforsa lokalavdelning hade krympt till åtta och var nedläggningshotad. Det var då som Rimforsa-paret Karin och Tommy Gustafsson engagerade sig i föreningen.

– Vi är uppvuxna inom Friluftsfrämjandet och har hållit på sedan vi själva var mullebarn. Det var också föreningen som förde oss samman, säger Karin Gustafsson med rötter i de småländska skogarna medan maken är från Sörmland.

Artikelbild

| Grillstund. –?Det är roligt att vara med i Strövarna, tycker Jason Davidsson.

När deras egna barn Felix och Cassandra kom upp i lämplig ålder för skog och mark ville de ge dem chansen att växa upp med Friluftsfrämjandet. Av bara farten strömmade snart fler barn till verksamheten, som lite förenklat går ut på att trivas och lära sig att vara i naturen.

– Vi drog i gång knytte, en barngrupp för 3–4-åringar. Vi har sedan byggt på allt eftersom det kommit fler barn.

Efter ett år fick Friluftsfrämjandet i Rimforsa – som nu fått vind i grantopparna – en förfrågan om att slå ihop sig med den tynande Kisa-avdelningens tre medlemmar. Sagt och gjort, Friluftsfrämjandet Kinda lokalavdelning bildades.

– Verksamheten är än så länge koncentrerad till Rimforsa, men vi vill gärna att den sprider sig till andra orter i Kinda. Det kommer barn från Kisa och även Linköping som vill vara med här, säger Karin Gustafsson.

Artikelbild

| Fokuserad: – Jag tycker om att vara i skogen säger sjuåriga Maja Härnström, närmast i bild av strövarna som täljer varsin grillpinne.

– Det verkar vara en väldigt utvecklad verksamhet här i Rimforsa, säger Linköpingsbon Emma Davidsson som lämnat sonen Jason till en av strövargrupperna.

– Jättebra att barnen får lära sig hur man är mot naturen och djuren, säger Kisa-bon Anneli Härnström, mamma till Maja som vandrat hela vägen från knytte, mulle och nu till strövarna.

Artikelbild

| Strövarlåt. "Nu drar vi ut på strövarstråt, ja vi går ut och strövar" sjunger barnen på väg ut i skog och mark.

Verksamheten är nu uppe i en grupp knyttar, två grupper mullebarn, tre strövargrupper och en med frilufsare.

– Vi har också börjat med mountainbike och kanotpaddling. Tack vare bidrag från Kinda-Ydre Sparbank köpte vi kajaker och stora tält som vi använt flitigt, säger Karin Gustafsson.

Artikelbild

| Friluftsbarn. Tre strövargrupper med barn i åldern sju till nio år samlade, innan var och en av grupperna ger sig ut på skogsäventyr.

– Det gäller att hela tiden utveckla verksamheten. Engagerade ledare är också viktigt. Vi är ett 20-tal ledare, ett jättegott gäng som har roligt ihop.