– Var det här? Eller där?

Denis Dysholm pekar med paraplyet mot databutiken. Johnny Nilsson håller envist fast vid att Citybiografens ingång var där guldsmedsbutiken finns idag. Allan Petersson är mera diplomatisk och håller sig mitt emellan.

Dessa tre har tillsammans Lars-Göran Jonsson nyligen gett ut skriften ”Byggnader, butiker, banker och hantverk, med beskrivning av Åtvidabergs tätorts utveckling från till 1970”. Nu söker de efter ingången till den gamla biografen som när den öppnade var toppmodern med sluttande golv, stor filmduk och modern ljudanläggning.

Artikelbild

| Äldst. Teodor Sandahl driver Åtvidabergs äldsta butik Möllers Ur-Optik-Guld, som fyller 120 år nästa år. Denis Dyholm, Johnny Nilsson och Allan Petersson har skrivit om butikens historia.

På Torggatan kommer Åke Söderqvist, som 1950 fick anställning på nya konditoriet Sandelius. Han pekar bestämt mot guldsmedsbutikens entrédörr.

– Där var det. Där i hörnet var biljettluckan, säger han och pekar in genom dörren.

Lika säker är Åke Söderqvist på några datum år 1950 då fastigheten vi står vid var alldeles ny.

– Den 14:e februari öppnade Sandelius, den 16:e öppnade Posten intill och den 18:e biografen.

Artikelbild

Biografen är en av många verksamheter från förr som ryms i den nya skriften. Kvartetten bakom har studerat tätortens historia. 2013 gav gruppen ut en första skrift, om byggnader och dess arkitekter.

– Den nya skriften är en fortsättning på den förra, säger Allan Petersson och berättar att gruppen samlats en gång i månaden.

– Då ses vi hos varandra. Vi börjar med dignande kaffebord och samtal innan vi börjar jobba, berättar Johnny Nilsson och beskriver att alla i gruppen har olika kompetenser och intresseområden.

Själv har han grävt i arkiv efter företagshistoria. Skriften tar fasta på verksamheter med lång tradition, som Möllers Ur-Optik-Guld, Åtvidabergs i särklass äldsta butik som startade 1898 och firar sitt 120-årsjubileum nästa år.

Vi kliver in i butiken som under sina 119 år huserat i fyra lokaler, på Ågatan, på Järnvägsgatan, i gallerian Getingen och nu i Getingfastigheten mot Adelswärdsgatan. Teodor Sandahl är fjärde generationen urmakare.

– Det var min farmors far, Ernst Möller som grundade butiken, berättar han och tillstår att historien kring Möller onekligen är häftig.

I skriften finns också ett annat familjeföretag, Berggren och Pettersson. Arvid Berggren och Evert Pettersson startade skrädderi i liten skala 1927 och utvecklade en konfektionsindustri med runt 45 anställda under 1950-talet.

– De var de första som levererade produkter till Hennes och Mauritz, säger Johnny Nilsson.

Mer om det och tätortens utbyggnad, om barnrikehus, speciella Åtvidabergsgarage, slakt- och charkuteriet i Gropen, handelsträdgårdarna i Östantorp och Valkaren, och många, många andra rörelser, banker och hantverk finns i skriften som finns till försäljning på Smultronboden i Åtvidaberg.

Blir det fler skrifter framöver?

– Vi har inte diskuterat det, säger Johnny Nilsson men lägger snabbt till att det finns mycket mer att berätta:

– Det finns gamla företag här som är mycket intressanta.