– Det känns väldigt olustigt och obehagligt, säger vårdcentralens verksamhetschef Christina Jansson.

Hon suckar tungt. Egentligen ska hon ha semester, men efter att i söndags fått reda på inbrottet åkte hon tillbaka till vårdcentralen där hon träffade polisen som säkrade spår.

Gärningsmannen har under lördagen tagit läkemedel, bedövningsmedel, sjukvårdsmaterial och vaccinationer – framförallt vaccinationer som tillhör BVC-delen.

Artikelbild

| Inbrott. En person är gripen misstänkt för inbrottet.

– Det är inte bara mediciner som blivit stulet, utan behandlingsmateriel för stora summor. Vad gäller BVC-vaccinationerna handlar det om belopp på cirka 100 000 kronor, säger Christina Jansson.

Gärningsmannen har förstört mycket material, bland annat ett nytt medicinskåp. Han har också gått igenom de flesta skåp och rum och rivit ut saker: kalendrar, pärmar, block, fotografier.

– Exakt vad han har letat efter är jättesvårt att säga. Jag var förbi och tittade på folktandvården, där har han i stort sätt länsat hela deras förråd, bland annat kanyler och utrustning för tandavtryck med mera. Vi bedömer det här som ganska omfattande, säger Christina Jansson.

Eftersom att en del bedövningsmedel och sjukvårdsmaterial är borta kan arbetet komma att begränsas.

Artikelbild

– Vi beställer nytt material och mediciner nu. Men vi får ju inte hem allt på samma dag.

Inga patienter avbokades under måndagen. Men trycket på vårdcentralen är högt just nu, i och med att det är semestertid och inte mer än halva personalstyrkan är på plats, berättar Christina Jansson.

– Det här inbrottet tar en del av våra resurser. Vi måste ju reda upp allt det här, kolla över vad som har hänt, säger hon och fortsätter:

– Vi tror inte att vi ska behöva skicka patienter till andra vårdcentraler, men om det skulle behövas får vi säkert hjälp från närliggande vårdcentraler eller akutmottagningen. Är det något som vi inte kan göra kanske det kan vänta till någon annan dag, eller så får vi hänvisa till akuten.

Ska ni ändra några rutiner efter det här inbrottet?

– Det får vi se över nu. Det vet vi inte än.

Kommer ni anmäla det här till Lex Maria?

– Nej, det gör man när det handlar om vårdskador. Vi har gjort en polisanmälan.

Vilka konsekvenser får inbrottet för vårdcentralen?

– Det värsta är att det skapar jätteoro och rädsla bland medarbetarna. Att man inte känner sig säker eftersom man inte vet hur gärningsmannen har tagit sig in i huset. Man vet inte om det finns nycklar ute i omlopp fortfarande. Vi måste också se över skalskyddet. Jag som chef är orolig över att ta min semester när jag inte vet vad som händer.

Den misstänkte gärningsmannen, en man i 30-årsåldern med hemadress på annan ort, greps i lördags kväll. Han är även misstänkt för ett annat inbrott på ett äldreboende i Mjölby. Han greps i närheten av boendet vid 19.30-tiden. De båda inbrotten ska dock ha skett tidigare på lördagen. När mannen greps hade han tillgång till gods som polisen tror är stöldgods från inbrotten. Mannen sitter nu anhållen i Motala.