Natten till den 7 maj i år stannade en polispatrull till utanför en krog i Mjölby. En 32-årig man, som nekats att komma in på krogen, var så berusad att poliserna bestämde sig för att omhänderta honom. 32-åringen började dock göra motstånd och en 52-årig man lade sig i ingripandet. Poliserna valde att använda pepparspray för att försvara sig. 52-åringen tog handen mot fickan som om han försökte upp något.

En stund senare, när poliserna och en ordningsvakt fått kontroll över situationen, stod det klart att 52-åringen hade en kniv i fickan.

52-åringen åtalades för förberedelse till grov misshandel. Under rättegången hävdade 52-åringen att han inte visste att han hade en kniv i fickan. Att han tog sig mot fickan berodde på att han ville ta upp en näsduk för att få bort pepparsprayen.

Linköpings tingsrätt anser inte att bevisen håller för att döma 52-åringen för förberedelse till grov misshandel. Däremot döms han för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. Straffet blev villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till en polis som han slog till i ansiktet. 32-åringen döms för våldsamt motstånd och ska som straff betala 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor.