Klockan tickar, konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på presskonferensen efter den första formella brexitförhandlingen i Bryssel.

Men både han och motparten David Davis – Storbritanniens brexitminister – trycker ändå hårt på enighet och konstruktivitet.

För både EU och Storbritannien är en rättvis uppgörelse möjlig – och betydligt bättre än ingen uppgörelse alls. Vi kommer att arbeta hela tiden med Storbritannien, aldrig mot, säger Barnier.
Det står tydligt från början att båda sidor vill nå bästa möjliga lösning som fungerar för både EU och Storbritannien, fyller Davis i.

Eniga om datum

Den första förhandlingsdagen gick först och främst ut på att slå fast hur själva förhandlingarna ska gå till.

I dag har vi enats om datum, vi har enats om organisationen och vi har enats om prioriteringarna, säger Barnier.

En vecka varje månad ska själva samtalen föras är det tänkt. Däremellan ska parterna förbereda sig, utbyta dokument och gå igenom vad som sagts.

Nästa runda är aviserad till vecka 29, som inleds den 17 juli.

May informerar

Rent konkret lovar samtidigt Storbritannien att nästa måndag komma med besked om hur regeringen ser på framtida rättigheter för de EU-medborgare som nu bor i landet. EU:s stats- och regeringschefer ska informeras om premiärminister Theresa Mays planer redan vid inkommande EU-toppmöte på torsdag och fredag.

Enligt David Davis hoppas britterna på en "snabb lösning" om rättigheterna. Däremot kan det dröja lite längre innan frågan om gränsen mellan det brittiska Nordirland och resten av Irland är löst.

Merkel: Lyssna noga

Från Tyskland skickade samtidigt förbundskansler Angela Merkel en förhoppning om en "bra uppgörelse".

För mig handlar det framför allt om att EU27 (de medlemsländer som blir kvar när Storbritannien lämnar) fortsätter tillsammans och noga lyssnar på Storbritanniens önskemål och förväntningar, sade Merkel efter ett möte med Rumäniens president i Berlin, enligt Reuters.