Det var tidigt på morgonen den 15 november i år som polisen genomförde husrannsakningar på flera adresser i Boxholmstrakten.

Fyra personer greps, varav tre släpptes efter förhör. Den fjärde, en 25-årig man, anhölls och häktades dock – och döms nu till fängelse i ett år och åtta månader för grovt vapenbrott samt två fall av vapenbrott.

I bostaden hittades bland annat en rysktillverkad kulsprutepistol med ett magasinladdat med patroner. Polisen fann även en ljuddämpare som passade till vapnet.

I hans mobiltelefon lagrades bilder som visade hur han hanterade en pistol i hemmet.

Mannen, som har förklarat att han har ett stort intresse för vapen, uppgav att han köpt k-pisten av en man från Mjölby som han inte kunde namnet på. Men bankkontoutdrag indikerar att han i själva verket kan ha köpt den för 19 000 kronor av en internationell vapenhandlare baserad i Ukraina.

Mannen har erkänt brott, men ansåg inte att vapenbrottet skulle rubriceras som grovt. Han kommer att förbli i häktet efter domen då det anses finnas risk att han begår ytterligare brott.

En 26-årig man döms samtidigt till dagsböter för att ha sålt ammunition till 25-åringen, en händelse som han har uppgett att han inte har något minne av.