Nu ska dovhjortarna jagas – mitt i villakvarteren

Kommunen vill öka jakttrycket på dovhjort i tätorten på grund av betesskador och trafikolyckor. Men länsstyrelsen begränsar antalet dovhjortar som får fällas till 25 istället för sökta 100. "Läget är bekymmersamt", förklarar Anders Svensson på kommunen.

Kommunjägaren Christer Rosenqvist inspekterar en villaträdgård på Norrmalm som har stora bekymmer med orädda dovhjortar som äter det mesta som odlas.

Kommunjägaren Christer Rosenqvist inspekterar en villaträdgård på Norrmalm som har stora bekymmer med orädda dovhjortar som äter det mesta som odlas.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2023-08-30 11:13
undefined
Kommunjägaren Christer Rosenqvist inspekterar en villaträdgård på Norrmalm som har stora bekymmer med orädda dovhjortar som äter det mesta som odlas.

Skyddsjakt blir aktuellt när tidigare försök att skrämma bort dovhjortarna i de berörda bostadsområdena har misslyckats. Företrädare från Finspångs kommun uppskattar i slutet av augusti att det finns åtminstone 200 dovhjortar i och i nära anslutning till tätorten.

– Dovhjorten har ökat i antal i tättbebyggt område de senaste åren och är nu utspridda över hela samhället. Det är tråkigt att det måste krävas viltstängsel för att slippa dovhjortarna, säger Anders Svensson, mark- och exploateringsingenjör vid sektor samhällsbyggnad.

Han hävdar att "vakjakt" är det enda som återstår när dovhjortarna inte längre går att skrämma bort från trädgårdarna.

– Folk har stora problem när det behövs en skyffel för att lyfta bort all spillning på villatomten, fortsätter han.

undefined
Dovhjort vid hus i Trosa kommun. Viltet orsakar årligen stora skador på växande grödor på åkermark och i trädgårdar.

Djuren var först ett bekymmer på Fågelsångsvägen, Vibjörnsparken och i Lotorp. I dag finns flockar på Norrmalm, vid Snippen på Bergslagsvägen och utmed Mollevallen på Östermalmsvägen. Viltkollisionerna är svåra att undvika då dovhjortarna rör sig nära vägarna.

– Vi har till och med haft en anmäld viltkrock med dovhjort i Siemens-rondellen, förklarar kommunjägaren Christer Rosenqvist.

Skyddsjakten kommer i möjligaste mån att bedrivas nattetid med tanke på allmänhetens säkerhet.

– Få saker är så obehagliga som att sitta på pass och se människor passera förbi när de motionerar eller rastar sina hundar i skymningen.

Tillståndet från länsstyrelsen ger kommunen rätt att skjuta 25 dovhjortar fördelade på sex handjur, sex hindar och 13 kalvar. Kommunen ville dock skjuta 100.

– Sett över tid har det förhoppningsvis effekt på stammen om jakten får fortsätta. Vi vill inte ha en utveckling som på andra håll där avskjutningen är marginell och bekymren kvarstår med påkörningar, förstörda foderautomater och hjortar i trädgårdarna året om. Dovhjortens förmåga att föröka sig är otrolig. Här tror jag att ett ökat jakttryck har effekt, utvecklar Christer Rosenqvist.

undefined
Dovhjortar i Caroline Engrens trädgård på Norrmalm.

I samband med jaktstarten uppmanas även tomtägare att rensa ytorna på stängseltråd och gamla bollnät som djuren lätt kan fastna i.

– Det är ingen trevlig syn att avliva hjortar som suttit fast med hornen och misslyckats med att sparka sig loss, säger Anders Svensson.

Caroline Engren bor i hus på Norrmalm. Familjen har länge haft problem med hjortdjur som betar av det mesta som växer i trädgården.

– Vi försöker stängsla in blommor och grönsaker men det hjälper inte. Och hunden skrämmer inga dovhjortar. Tyvärr, utbrister Caroline.

undefined
Dovhjortsstammen ökar och vållar problem i trafiken.

Hon förklarar att det krävs att man kommer tillräckligt nära för att djuren ska vända och utan stress röra sig bort mot skogskanten igen.

– Jag har till och med haft rådjur och dovhjort på altanen som tittat in på oss genom fönstren. Respekten för människor finns inte längre. Du blir ganska förvånad när du plötsligt hör klövar trippa på trädäcket. Plötsligt står de bara där och tuggar ett par meter ifrån!

Caroline Engren har inga invändningar mot att skyddsjakten sker under sena kvällar och nätter.

– Vi har ingenting emot djuren. Vi bor nära naturen och får räkna med att de kommer in på tomten. Det jag reagerar på är att de är så pass orädda. Beteendet känns inte riktigt normalt. Jag frågar mig ofta varför det har blivit så här. Är dovhjortarna helt enkelt för många?

undefined
Christer Rosenqvist och Anders Svensson, kommunjägare respektive mark- och exploateringsingenjör, diskuterar viltskador.
Skador på vall och gröda

Enligt Viltskadecenter ökar antalet dovhjortar i Sverige. 

Djuren gör stor skada på vall, gran och grödor på åkermark och orsakar också olyckor i trafiken. 

I trädgårdarna kan lokala populationer av dovhjort gå hårt åt blommor och bärbuskar. 

Under vintrarna gnager de dessutom av barken på fruktträd och äter späda grenar. 

Hjortdjur orsakar på många platser omfattande skador på skog.

Skogens biologiska mångfald påverkas negativt på platser där betestrycket är högt, uppger Skogsstyrelsen.

Karta: Furulidsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!