Det var förra helgen runt klockan 15, som Hampus Sjöberg kom åkande på grusvägen mellan Regna och Rejmyre i sin A-traktor tillsammans med en kompis. Plötsligt såg de något som satt på grusvägen några meter framför dem.

– Först trodde jag att det var en hund. Jag hade ju aldrig sett ett lodjur och trodde väl inte att det fanns här. Men kompisen sa: är det inte ett lodjur? Och då såg jag ju att det måste vara det, säger Hampus Sjöberg.

Han beskriver lodjuret som väldigt stort. Det satt kvar ett par minuter på vägen framför dem men bestämde sig sedan för att förflytta sig in i skogen.

Artikelbild

| Mitt på vägen satt det som Hampus Sjöberg och hans kompis uppfattade som ett lodjur.

– Jag såg inte riktigt vart det tog vägen. När vi åkte tillbaka samma sträcka igen sen, kollade vi om vi kunde se det, men då var det borta, säger Hampus, som ändå både hann ta ett foto och filma en snutt av det oväntade mötet.

Enligt Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland, är det inte helt ovanligt att lodjuren ger sig ut så här dagtid, trots att de är nattdjur.

– Nu är det ju mars också, och de är kattdjur så då rör de sig säkerligen lite mer och är mindre skygga, tillägger hon.

Hon kan också tänka sig att det kan vara en unge.

– De lämnar sin mamma ungefär den här tiden på året, säger hon.

Mia Kjällander ser gärna att de som gör sådana här iakttagelser, rapporterar in det till länsstyrelsens rapporteringssystem Skandobs.

– Vi använder uppgifterna vid våra inventeringar. När det gäller lodjur är det honor med ungar vi inventerar, säger hon.