Fransk polis har frihetsberövat tre familjemedlemmar till den dödade gärningsmannen vid Champs-Élysées-attacken, uppger en källa inom rättsväsendet för Reuters. Och en person som belgiska säkerhetstjänsten tipsat fransk polis om, som misstänkt för inblandning i dådet, har överlämnat sig själv till polis i Antwerpen, enligt nyhetsbyrån Belga.

Attacken, där en polis dödades och två skadades allvarligt, inträffade bara dagar före det franska presidentvalet. Dådet utreds som ett terrorbrott och terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret.

Människor sprang för sina liv på den välbesökta paradgatan Avenue des Champs-Élysées när mannen klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Därefter rörde han sig vidare till fots innan polis besvarade elden och han sköts till döds. Förutom de två skadade och den dödade polisen träffades en utländsk kvinnlig turist av splitter och fick lindriga skador i samband med skjutningen.

Gömde kunder i källaren

Polisens snabba agerande hyllades.

Pliktkänslan hos våra poliser i natt har avvärjt en massaker. De förhindrade ett blodbad på Champs-Élysées, säger inrikesminister Matthias Fekl.

Champs-Élysées, en aveny i Paris hjärta kantad av restauranger och butiker, liknade mer en krigszon än ett turiststråk efter attacken. Hundratals poliser med automatvapen, hjälmar och skottsäkra västar, spärrade snabbt av området samtidigt som närliggande tunnelbanestationer stängdes av.

Vi var tvungna att gömma våra kunder i källaren, säger Choukri Chouanine, som driver en restaurang nära platsen, och tillägger att många skott hördes.

Planerade polisattack tidigare

Terrorrörelsen IS tar genom sitt propagandaorgan Amaq på sig dådet och identifierar den dödade angriparen som en av deras "soldater". Händelsen utreds också som ett terrorbrott, och polisen försöker att ta reda på om mannen kan ha haft medhjälpare eller inte.

Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med tillslag pågår, säger åklagaren Francois Molins.

Gärningsmannen är enligt källor till AFP en 39-årig fransman. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser.

Kallade till krismöte

I Frankrike, som de senaste åren upplevt flera mycket allvarliga terrorattacker, råder den högsta terrorhotnivån. President Francois Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallade till ett krismöte i dag. Han sade i ett tv-sänt tal efter attacken att han är övertygad om att den är terrorrelaterad.

Dådet inträffar bara dagar innan söndagens presidentval och landets premiärminister Bernard Cazeneuve säger att regeringen och säkerhetsstyrkorna är fullt mobiliserade och att inget kommer att hindra valet från att genomföras. Omkring 50 000 poliser, inklusive elitstyrkor, har mobiliserats för att skydda väljarna på valdagen.

"Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna", säger han i ett uttalande.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, invandringsfientliga Nationella frontens kandidat Marine Le Pen och Republikanernas Francois Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer. Le Pen säger i ett tal att gränskontroller borde återinföras och att alla utlänningar som står under bevakning av säkerhetstjänsterna borde utvisas.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidaterna inte bör ge efter för våldet:

Medan vi väntar på mer definitiv information tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerliga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratiska process.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två handeldvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.