Frågor och svar om tiggarna

Östergötlands län2013-10-01 08:10

Correns reportrar Jenny Eriksen och Johan Sievers har gjort mycket research om tiggarna, vilka de är och varför de reser till Sverige. Här är deras svar på de tolv vanligaste frågorna om tiggare.

Varifrån kommer tiggarna?

Från olika länder i Östeuropa. Corren har pratat med personer som berättat för oss att de kommer från Bulgarien, Makedonien, Slovakien, Ungern och Kosovo. Men den största mängden tiggare, i Sverige och i övriga Europa, tycks komma från Rumänien.

Hur många är de?

Ingen vet, ingen har i uppdrag att räkna dem. Corren kan bara konstatera att de är fler än någonsin tidigare i Linköping. Under de senaste åren har tiggare också blivit en vanlig syn i Mjölby och Motala. Trenden är likadan i hela Europa. Den ekonomiska krisen i Sydosteuropa gör att allt fler fattiga människor ger sig av till rika länder för att försöka hitta inkomstmöjligheter.

Får de vara i Sverige?

Alla EU-medborgare får resa in i ett annat EU-land utan krav på några tillstånd eller pengar till försörjning, och stanna i landet tre månader. Därefter måste personen resa ut. Det räcker med att han/hon lämnar svensk mark och därefter kan personen direkt resa tillbaka in i Sverige och vistas tre månader till. För polisen är det svårt att veta om en person har överskridit sina tre månader, eftersom pass inte längre stämplas vid inresor.

Är tiggeri olagligt?

Nej. Tiggeri är tillåtet enligt svensk lag och det är också tillåtet att tigga på offentlig plats, som en gata. Det som inte är tillåtet är att ofreda, till exempel om en tiggande person går efter folk och ropar eller drar dem i kläderna för att få dem att lämna pengar. I Sala försökte politikerna förändra den lokala ordningsstadgan för att förbjuda tiggeri. Men de fick backa eftersom det inte var förenligt med svensk lag.

Många säger att tiggeriet är lurendrejeri. Är det så?

Det cirkulerar många påståenden om tiggarna som inte är sanna. Allt tyder på att de allra flesta tiggare är fattiga människor som reser till Väst- och nordeuropa därför att de inte kan få jobb hemma och inte har pengar för att försörja sina familjer. De vill helst ha arbete, för då kan de få med sig en rejäl summa pengar hem till sina familjer. Att tigga är en nödlösning för att slippa komma hem tomhänt. Ingen sätter sig och tigger om man inte måste, människor från Sydosteuropa upplever det som lika förnedrande som vi skulle göra. Det är inget lurendrejeri, bara fattigdom.

Jag har sett att tiggarna har mobiler och blir upphämtade av bilar. Då kan de ju inte vara fattiga?

Många tiggare samåker till Sverige i gamla bilar eftersom det är det billigaste sättet att resa. Då kan några personer också sova i bilen. Det är också vanligt att tiggare har enkla mobiler med sig på resan, för att kunna hålla kontakt med varandra och hemmet. Både bilen och mobilerna är ofta lånade av någon välbeställd person i hembyn som vill ha del av vinsten när tiggarna återvänder.

Vad vet tiggarna om Sverige innan de ger sig av?

Många vet väldigt lite. En del tiggare är analfabeter och har mycket små kunskaper om andra länder. Därför tror många på rykten om att man kan få jobb i Sverige. Det är inte ovanligt att fattiga människor i Sydosteuropa blir lurade att låna pengar till bussbiljetter till Sverige därför att "researrangören" lovar att det finns jobb här. När de kommer hit blir de dumpade på en parkeringsplats och tvingas tigga ihop till en biljett hem. Och när de kommer hem är de mer skuldsatta än någonsin.

Begår tiggarna brott?

Enligt Linköpingspolisen begår tiggarna sällan brott. Då kan det handla om att stjäla mat i matbutiker, inbrott på platser för att hitta någonstans att sova, eller plånboksstölder. Men det är också så att tiggare beskylls för brott som sker men som de inte alls har något att göra med.

Vad gör polisen?

Ibland kollar polisen deras id-handlingar. Om de inte misstänks för något brott gör polisen ingenting mer. Om de är misstänkta för brott förhörs de, och kan bli häktade, anhållna och åtalade som alla andra brottsmisstänkta.

Kan det ligga organiserad brottslighet bakom tiggeriet?

Nej, det finns inget som tyder på att de tiggare som vi ser på svenska gator tvingas att tigga av kriminella personer. I Sydeuropa finns ligor som kidnappar funktionshindrade barn och tvingar dem att tigga. Men att göra motsvarande sak med vuxna personer i Sverige skulle vara svårt, och dessutom inte tillräckligt inkomstbringande för kriminella. Att man kan se tiggare lämna pengar till varandra är inget bevis för att tiggandet är organiserat. Tiggare gör som alla andra, de samåker och delar på matkostnader.

Vad gör socialtjänsten?

Enligt socialtjänstlagen har socialen ”det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver” och det gäller alla personer som vistas inom kommunens gränser.

Socialtjänsten i Linköping söker inte upp personer som tigger, det är inte myndighetens ansvar uppger man. Om tiggare har med sig barn med agerar socialen däremot, eftersom barn inte ska vistas i sådana miljöer. Om en person i nöd söker upp socialtjänsten, utreds om han eller hon kan få hjälp.

Finns det några organisationer som hjälper tiggarna i deras hemländer?

Ja, Hjärta till Hjärta i Linköping har flera projekt bland fattiga människor i bland annat Rumänien och Albanien. Även IM, Individuell människohjälp, stöder fattiga människor i Sydosteuropa, med speciellt fokus på funktionshindrade.

Källor: Polisen, socialtjänsten, Hjärta till Hjärta, Utrikesdepartementet, EU-kommissionen, Forum för levande historia, Intervjuer med fattiga människor och hjälparbetare i Rumänien, intervjuer med tiggare i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!