Samling i naturen på förmiddagen runt en värmande brasa och så talar någon kring ett valfritt ämne.

Det heter sedan tolv år tillbaka Söndagstur, men företeelsen har i snarlik form funnits i 17 år.

I går 26 november var det säsongspremiär vid Dungarps torpruin.

Artikelbild

| Eldsjälen. Klas Johansson fixar med Söndagsturerna år efter år. Frugan Ann-Sofie Johansson hjälper till med namn till talarlistan.

– Jag har börjat skolka från saker, men detta tycker jag är jättetrevligt och jag är med på de flesta. Man får höra väldigt många intressanta människor prata och man blir bekant med trakten på ett annat sätt, säger pensionären Curt Erixon.

– Jag är så imponerad av Klas. Vilket jättejobb han lägger ner, fortsätter Curt.

Klas är Klas Johansson, industrielektriker hos Ovako i Boxholm.

Han rekar och väljer ut platser för samlingarna och har hållit på med detta sedan starten.

Artikelbild

| Ingrid Baan de Loof. Nästa söndag ska hon (här i röd jacka) berätta om hur det var att komma till Nederländerna till Sverige och bli campingägare (Hätte camping).

Han säger att det kräver lite tankemöda. Hur är det med parkeringsmöjligheter, är det jakt att ta hänsyn till, hur blir det vid snöoväder, kan den som är lite skröplig ta sig till åtminstone några av platserna?

Arrangörer är den lokalhistoriska föreningen Krafttaget och Boxholms orienteringsklubb, men utan Klas skulle det inte bli några Söndagsturer. Han gör nästan allt jobb.

Sedan några år tillbaka har han dock ”outsourcat” talarlistan till en som han tycker mer lämplig person för detta – hustrun Ann-Sofie Johansson.

– Hon känner så mycket folk, förklarar Klas.

Talaren har fria händer att prata om vad som helst under cirka en halvtimme. Arvodet utgörs av en ost.

– En och annan av de tillfrågade tackar nej, men många blir faktiskt glada, säger Klas.

Bara en gång under alla år har det behövt ställas in, det var 21 februari 2010 och Johan Birath skulle prata. Snön vräkte ner dagarna innan.

Johan Birath, verkligen inte den friluftsmänniska som Klas är även om de har hembygdsintresset gemensamt, ringde till Klas på lördagen.

– Han sa ”ställer du inte in så gör jag det”, berättar Klas och skrattar gott åt minnet.