– I går skrev jag på ett nytt kontrakt. Det känns bra, säger Anders Sigfridsson när tidningen når honom på tisdagseftermiddagen.

Han har jobbat i Motala sedan i januari 2016, men han har 23 års erfarenhet av yrket.

Anders Sigfridsson kommer ursprungligen från Karlskrona. Under en stor del av sin karriär har han dock jobbat i Norrland, den mesta tiden i Åre kommun där han också varit räddningschef.

Chefstjänsten i Motala lockade ett tiotal sökande, men gick alltså till Anders Sigfridsson som berättar att han själv skickade in en ansökan.

– Det är alltid utmanande att ta på sig sådana här uppdrag och jag har en massa idéer. Jag är inte den förvaltande typen utan vill gärna utveckla verksamheten, säger han.

En del nya chefer brukar säga att de vill skynda långsamt när de tillträder?

– Jag tycker att det är ett litet slitet begrepp. Man bör utveckla saker i den takt det behövs.

Att vara tillförordnad chef har inte bara varit ett lätt uppdrag, medger Sigfridsson. Då handlar det mycket om att förvalta det som finns och få verksamheten att fungera, mer än att hitta på nya idéer.

Som ordinarie räddningschef blir han arbetsledare över 45 kollegor på räddningsstationen i Motala. Han kommer också att ansvara för ett 70-tal personer som ingår i deltidskårerna Borensberg, Vadstena och Tjällmo.

Hur upplever du att du är som chef?

– Jag vill vara öppen och tillgänglig, en person som säger vad han tycker. Tydlighet är viktigt.