– Det går inte att kombinera politiken med mitt arbete, säger Thomas Lidberg.

Han arbetar som personligt ombud åt människor med psykiska funktionshinder i Linköping.

– Det innebär att jag måste finnas tillhands och vara tillgänglig, till exempel för att företräda dem jag är ombud åt i förvaltningsrätten och i andra ärenden.

Han är också ordförande i kommunstyrelsens vård- och omsorgsutskott och har genom det uppdraget ett deltidsarvode som motsvarar 40 procent av en heltidstjänst.

Med uppdraget som utskottsordförande följer att delta i kommunstyrelsen och dess planerings-och ekonomiutskott, den politiska ledningsgruppen, fullmäktige, regionala möten som följer utskottet samt att leda utskottet och dess underutskott, det sociala myndighetsutskottet.

– Med både jobb och politik kastas jag från möte till möte. Nu väljer jag att ta tjänstledigt och att lägga tid på politiken.

Thomas Lidberg avser inte att ta ytterligare politiska uppdrag, utan talar om att hålla sig inom de 40 procent som följer uppdraget som utskottsordförande.

– Jag kommer att förlora inkomst på detta, säger han och syftar på att de nya arvodesreglerna inom kommunen gör att ersättningen stannar vid 40 procent. Undantaget är regionala uppdrag, som kan ersättas med en ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Kommer du att ta på dig andra uppdrag för kommunen och på sätt nå en högre ersättning?

– Nej, nej, det är inte tanken. Men jag kommer att vara tillgänglig för att kunna vara mer delaktig i regionala möten.

Bland annat nämner Thomas Lidberg att han blir tillgänglig för att avlasta kommunalrådet Elisabet Edlund i regionala sammanhang.

Kan det vara en antydan om att du förbereder dig för ett heltidsuppdrag som politiker, till exempel som kommunalråd efter valet beroende på valresultatet?

– Jag har sagt att jag står till valberedningens förfogande. Om valberedningen tycker att jag är lämplig så ställer jag upp, men jag har också sagt att det är viktigt att vi har ett vinnande lag inom partiet som ska jobba tillsammans.

Nuvarande S-kommunalrådet Elisabet Edlund fyller 65 år under nästa år och har aviserat att hon avstår en topplats på Socialdemokraternas lista till fullmäktigevalet nästa år. Det innebär att Socialdemokraterna i Åtvidaberg söker ett nytt förstanamn och en ny kandidat till uppdraget som kommunalråd- om valutgången innebär att Socialdemokraterna kan ingå i en ny majoritet.

Thomas Lidberg stod vid valet 2014 på andra plats på Socialdemokraternas valsedel till fullmäktige.