Linköpingsbon Tommy Sarwien besökte sommarstugan i Rumma för att höstfixa lite. Han tog en tur i trädgården och invid en björk fick han syn på en svamp. En enorm svamp.

– Jag är ingen svampmänniska, så det krävs väl en svamp av den storleken för att jag ska lägga märke till den, säger han och skrattar.

Tommy tog med svampen till Sjöberga lanthandel i Kvarnvik för att väga den, med affärens anställda som vittnen. Vågen visade 1,64 kilo och hattens diameter är 35 centimeter.

Artikelbild

| Bamsing. Tommy Sarwiens karljohansvamp väger 1,64 kg och hattens diameter är 35 centimeter.

Är det rekord? Nja, en googling resulterar i tidningsartiklar om bamsingar på både 1,4 och 1,5 kilo – mindre än Tommys alltså. Men i oktober 2013 hittade Domsjöbon Jan Elander en bjässe på hela 2,3 kilo. Den mätte 34 centimeter i diameter, så i hattmåttet står sig Tommys fynd i alla fall väl.

Ska du äta den nu?

– Köttet är faktiskt riktigt fint. Det brukar tydligen vara det på stora karljohan, för är de svampangripna blir de inte så stora. Men jag sparar den kanske lite, för vi åt faktiskt karljohan i går. Stekt med fläsk, det är jättegott! säger Tommy.