Julen nalkas. Det hörs julsånger på radion och ljusstakar pryder våra fönster i vintermörkret. I går samlades människor i Åtvidabergs stora kyrka för att lyssna till kammarkören, kyrkokören och ortens musikkår.

– Jag hoppas att man känner en feststämning, en glädjens dag. Vi har "Stilla Natt", men framförallt spelar vi traditionell adventsmusik i dag, säger Kirsten Alm, kyrkoherde.

– Advent handlar om att bereda en väg och det finns många särskilda sånger till den här högtiden. Advent har sin egen charm att det är nu vi väntar och förbereder oss inför julen. Tar det lugnt.

Artikelbild

| Akustiskt. Musikkåren deltog också i adventsmässan i Åtvidabergs stora kyrka.

Reine Eriksson ledde körsången. "Hosianna, Davids son" och "Advent" av Otto Olsson var två klassiker som ljöd i kyrkan.

I sin predikan valde Kirsten Alm att lyfta den aktualiserade MeToo-kampanjen och såg på den ur adventsperspektiv.

– Vi hör en storm av kvinnoröster nu och under de senaste veckorna. Hur kvinnor utnyttjats, men som nu vågar träda fram och lyssnas på.

– Ser jag på vad advent säger i dag, på vad det innebär med att Jesus kommer till oss, är det en tid att samla kraft inför upprättelsen vi längtar efter.

Artikelbild

| Klassiker. Mässan är tradition för Ulla och Olle Sundqvist att inleda det nya kyrkoåret med.

Efter predikan framfördes Leonard Cohens ”Hallelujah” akustiskt av musikkåren. I publiken satt Ulla och Olle Sandqvist från Åtvidaberg.

– Vi brukar återkomma varje första advent. Det känns som ett tillfälle att reflektera över vad som varit och samtidigt invänta något nytt, något att hoppas på, säger Olle Sandqvist.