– Det känns som att Mjölbys mest kände personlighet blivit lite bortglömd, tycker Sten-Åke Lövdahl.

I början av 90-talet gjorde dottern Cecilia tv-succé med att uppträda med Skånska Lasses visor. Nu har pappa Sten-Åke knåpat ihop en ny text till den kanske mest kända Lasse-låten, ”Johan på Snippen” – eller ”Bonnjazz” som den egentligen heter. Den har han spelat in skiva strax före jul, i källarstudion hemma hos kyrkomusikern Nils-Peter Vaggelyr i Skänninge. Med hjälp av hopsamlade bilder har det också blivit en video på Youtube.

– Det var tänkt som en rolig familjegrej, och en slags uppmaning till barnbarnen att så småningom följa upp med en ny version, säger Sten Åke.

Artikelbild

| Sten-Åke Lövdahl med Skånska lasse-statyn vid Kvarnparken i Mjölby. Bild från skivomslaget.

Han menar att Skånska Lasses komiska låtar kommenterade den tidens moderniteter som elektricitet, bilar och motorcyklar.

Så i den nya texten fladdrar datorer, fibernät, elbilar spelberoende, tv-bönder, Zlatan, Bingolotto och sociala medier förbi i ett rasande tempo, liksom en del hemkärt lokala referenser.

Skånska Lasse, eller Teodor Larsson som han hette, föddes utanför Trelleborg 1880 och kom till Mjölby där han jobbade på Möbelfabrik. En del av de roliga rim han kom på skrev han upp på hyvelspån som han stoppade i fickan. Rimmen blev bondkomiska visor som han sjöng till dragspel. Han kommenterade även politiska händelser, som i ”Bolsjevikvisan”.

– Det är i år 80 år sedan han dog här i Mjölby och det är lite synd att det inte uppmärksammats mer. Det här är mitt bidrag till att hålla minnet levande och att inspirera andra att lyssna på hans texter som är både roliga och fyndiga, säger Sten-Åke.

Artikelbild

Nu är det alltså upp till de lövdahlska barnbarnen att plocka upp stafettpinnen och uppdatera dem – kanske lagom till 100-årsminnet av bondkomikern.