Fortsatt ostadigt med risk för översvämningar

Vädret fortsätter att svaja med höga plustemperaturer i söder och minus i norr. –Det är ovanligt höga temperaturer för årstiden, säger Max Schildt, jourhavande meteorolog på SMHI.

Vädret är fortsatt ostadigt. Arkivbild.

Vädret är fortsatt ostadigt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-01-09 03:47

Det ovanligt varma vädret kan leda till översvämningar i områden som tidigare fått mycket snö och SMHI har gått ut med gul varning.

– Det har ju kommit en hel del snö över södra Sverige och det ligger ett snötäcke över norra Götaland, men i samband med att det har kommit in mildare luft söderifrån så har det lett till att snön som föll tidigare i veckan när vi hade orange varning har börjar smälta. Därför finns risk för höga flöden främst på Sörmlandskusten och Östergötland, Skaraborg, området mellan Vänern och Vättern och Växjöområdet, säger Max Schildt.

Lyckebyån och Ljungbyån samt mindre vattendrag riskerar höga flöden och SMHI varnar för risk för översvämningar.

Snö i norr

Norra Sverige är lite mer vinterlikt och gårdagens varning för snöfall på mellersta Norrlandskusten kommer löpa ut under morgonen.

– Det var ihållande snöfall under hela gårdagen samt blåst och under natten har det fortsatt snöa och det har funnits kraftiga inslag i snöfallet i ungefär det området som vi trodde. Men det kommer lugna ner sig nu, säger Max Schildt.

Lägre fram på dagen kommer snödjupet mätas för att se om det kom upp i den förutspådda halvmetern.

E18 avstängd

Överlag kommer det ostadiga väderläget att fortsätta under veckan med ett lågtryck som ligger över Atlanten och ett högtryck över västra Ryssland med mild luft och nederbörd.

– Det ser ut som om det blir som mildast på onsdag med enstaka plusgrader även i norra Norrland innan det sveper bort österut, säger Max Schildt.

Strax efter 02.30 i natt stängdes E18/E20 av mellan Köping och Örebro vid trafikplats Jäder på grund av översvämningar. Vid klockan 06.45 var vägen helt öppen igen, enligt Sveriges Radio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!