Är det för bra för att vara sant? Det kan i så fall förklara namnet – Kulturhuset Saga.

– Det är många trådar att hålla i, men väldigt kul och allting är klart inför invigningen 9 september, säger Karin Langhard när vi träffar henne i biografhuset på Stråtomtagatan.

Ja, det förknippas i alla fall med ortens bioföreställningar och söker vi i Correns arkiv på denna sida milleniumskiftet är skriverier om fastigheten nästan uteslutande kopplat till bion.

Artikelbild

| Övergångstid. Karin Langhard hyr huset av Ödeshögskooperativet för att efter två år överta det.

Lika riktigt är det ändå att kalla fastigheten med den gulmålade fasaden för IOGT-NTO:s hus. För det var nykterhetsrörelsen som byggde huset år 1908 och som ägde det ända fram till för sex år sedan.

Ödeshögskooperativet blev ny ägare men det har visat sig att det inte passar något vidare för ett socialt kooperativ att förvalta en fastighet som denna.

– Nej, vår grej är att hjälpa till med trädgårdar och att flytta och måla. Om Karin Langhard kan ta över huset ser jag det som den bästa lösningen både för kooperativet och kommunen, säger Kjell-Åke Gauffin, kooperativets ordförande.

Han tillägger:

Artikelbild

| Utställare. Peter Lindgren visar fotografier och konst vid invigningen 9 september.

– Vi släpper iväg det till Karin till ett billigt pris om hon under provtiden dessförinnan kan få det att gå runt.

Det Kjell-Åke Gauffin syftar på är det som tidningen tidigare har berättat, att Karin Langhard fått möjlighet att hyra huset under två års tid för att därefter kunna köpa det.

Artikelbild

| Interiören. Den har Karin Langhard inga tankar på att ändra. Bion återupptas.

– Tusen och en natt ska i sin tur hyra av mig och sedan får vi se om jag kan hitta fler hyresgäster, uppger hon.

Du ska ha kvar din keramikverkstad där du bor strax utanför Ödeshög?

– Ja, men det blir samtidigt en ny keramikverkstad i kulturhuset som jag behöver för att kunna ha kurser ihop med Kerstin Grönvall. De två kvällskurserna är nästan fulla. Jag kommer att ordna en tredje kurs på helger, annars får inte alla som vill lära sig chansen till det.

Flera andra kurser är på gång i huset. Och i veckan var det start för en Joyvoice-kör i Ödeshög som valt att repa i kulturhuset.

Bion, som legat nere, får vidare en nystart genom ideella krafter i Tusen och en natt.

Bion ska varje söndag ha en matiné- och en kvällsföreställning, samt visa smalare film en onsdag i månaden. Bion kör igång 10 september men med tjuvstart på invigningen. Filmen "Kong" visas med biljettpriset sänkt till 20 kronor.

Med Karin Langhard som ordförande har en ideell förening bildats, Föreningen Kulturhuset Saga.

Föreningens syfte är att bidra till att det skapas verksamhet i huset. Styrelsen består av sex personer.