Sara Landström, expert på barnförhör och docent vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, har gått igenom förhören i samarbete med Dagens Nyheter, som har gjort granskningen.

Hon är djupt kritisk till hur förhören genomfördes och anser att förhörsledarna saknar ett barnperspektiv.

Det är väldigt svårt för barn att hålla isär källorna till olika minnen - vad man hört av andra, sett på tv, drömt. Barn vill dessutom vara auktoriteter till lags, varför det är enormt riskabelt att föra hypotetiska resonemang i förhör, säger hon till tidningen.

Svarar för att slippa

Barnen förhördes vid 31 tillfällen, inklusive tre vallningar på brottsplatsen och tre "samtal i skog och mark".

Hon anser bland annat att förhören var för många och långa, att frågorna var slutna och ledande samt att barnens svar ifrågasätts eller rättas utifrån polisens teorier.

Jag förstår faktiskt inte ens varför de fortsatt att förhöra barnen över huvud taget. En femåring som förhörs så många gånger är villig att säga vad som helst. I slutet svarar femåringen bara "ja" och "nej" på påståenden. Ibland ger förhörsledaren honom rätt, ibland fel. Eftersom frågorna är så ledande och förhören är så långa är det fullt möjligt att pojkarna svarar endast för att få gå därifrån.

Överväger granskning

Efter DN:s granskning ska åklagarmyndigheten diskutera om det ska göras en ny granskning.

När det kommer fram uppgifter av det här slaget är åklagarmyndigheten intresserad av att titta på de uppgifter som kommit fram. Vad kan det överhuvudtaget finnas för formella eller faktiska förutsättningar att titta på ett sådant fall igen, säger chefsåklagaren Niclas Wargren till Sveriges Radio P4 Värmland.

Wargren säger sig vara tveksam till om det är meningsfullt att granska de arbetssätt som användes, men lämnar dörren öppen för en ny förundersökning.

Den möjligheten finns alltid när det gäller alla förundersökningar om det framkommer nya omständigheter, säger han till P4.

Mycket hänt sen 1998

Mats Nylén, kommunikationschef vid polisregion Bergslagen, skriver på polisens hemsida att metoder och arbetsätt utvecklas på ett sådant sätt att de inte går att jämföra med det som fanns 1998. I en intervju med P4 Värmland säger han att polisen fortlöpande utvecklar och förfinar sina arbetsmetoder, bland annat ned hjälp av Barnahus.

Där finns olika professioner på samma plats så att samtal med drabbade barn ska göras vid ett och samma tillfälle. Det som kritiseras i Kevinfallet är att det uppenbarligen hölls många förhör.

Kevin hittades död vid en sjö i Arvika i augusti 1998. Brödernas erkännande om att de dödat honom genom att trycka en pinne mot hans hals kom i ett förhör som inte spelades in.

Bröderna överlämnades till socialtjänsten efter att mordutredningen avslutats.