Kvinna JO-anmäler kommunen efter utlämnat telefonnummer

En socialsekreterare i Kinda ska utan medgivande ha lämnat ut en kvinnas nummer till en man. Kvinnan har nu anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

Justitieombudsmannen utöver tillsyn över offentliga verksamheter. Syftet är att kontrollera hur lagar tillämpas av olika myndigheter.

Justitieombudsmannen utöver tillsyn över offentliga verksamheter. Syftet är att kontrollera hur lagar tillämpas av olika myndigheter.

Foto: Jessica Gow/TT

Kinda kommun2023-04-18 17:00

Anmälan kom till JO i slutet av mars. Kvinnan som har gjort anmälan berättar att mannen som fått hennes nummer är hennes före detta partner. De har ett barn ihop med delad vårdnad, men eftersom mannen bland annat ska ha mordhotat kvinnan har kommunen fungerat som en mellanhand för att hon inte ska behöva träffa honom. Exempelvis har kommunen ordnat skjuts för barnet mellan de två föräldrarna. På grund av hoten hade kvinnan även blockerat mannens telefonnummer, vilket berörd personal på kommunen ska ha varit införstådd med.

– Jag vill inte ringa till polisen var och varannan kväll bara för att han har hört av sig och kallat mig för de värsta ord man kan tänka sig, säger kvinnan.

Mannen ska dock i mitten av mars ha bett en socialsekreterare på kommunen om kvinnans telefonnummer, vilket han då fått. Kvinnan menar att kommunen genom sitt agerande brutit mot lagen, och valde därför att göra en anmälan till JO. Hennes förtroende för socialtjänsten är kört i botten.

– Hur ska jag kunna lite på dem nu? Det finns ju ingen tillit kvar. Det är ju de som ska vara tryggheten när man söker hjälp, och bryter de det förtroendet så är det ju kört.

Nu begär JO ett yttrande från vård- och omsorgsnämnden i frågan. Förvaltningschef Ida Björkman vill ännu inte uttala sig om anmälan.

"Ärendet utreds och innan den utredningen är färdigställd har vi ingen ytterligare information att dela", skriver hon i mejl.

Sista datumet att svara JO är den 9 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!