De vill haka på trenden att inventera tomma hus

Lena Käcker Johansson (KD) har skickat in en motion till kommunfullmäktige om att Kristdemokraterna vill göra en inventering av tomma hus i Kinda för att i slutändan få fler folk till kommunen.

Lena Käcker Johansson (KD) vill att kommunen gör en inventering över tomma hus.

Lena Käcker Johansson (KD) vill att kommunen gör en inventering över tomma hus.

Foto: Fredrik Palmqvist/Dennis Pettersson

Kinda2021-03-04 09:00

Det har blivit på tapeten för kommuner att leta upp tomma boenden för att sen söka fastighetsägaren och fråga om denne skulle vara öppen för försäljning eller uthyrning. I en ny enkät som TT genomfört uppgav 45 av de 137 kommuner som svarade att man ska undersöka boendebeståndet, där hälften av dessa redan var igång med inventeringen.

– Det är en trend över hela landet där vi ser att många kommuner gör det här. Och fastighetsägarna kanske bara behöver en liten puff för att komma igång och sälja fastigheten, innan den förfaller, säger Lena Käcker Johansson (KD).

I april förra året genomförde Motala kommun en inventering av tomma bostäder i samarbete med lokala byalag. Då hittade man 175 tomma hus på landsbygden. Motalas förebild i projektet var Falkenberg där projektet, enligt Motalas utvecklingsstrateg Anders Bengtson, genererat en inflyttning av över 100 personer på deras landsbygd.

– Vi vill verkligen att det ska komma fler till Kinda och med pandemin har även lusten ökat att flytta ut på landet. Vi har jättebra läge, mycket arbetstillfällen och vacker natur. Men det är väldigt svårt att hitta boenden, säger Käcker Johansson.

Hur mycket kommer en sån här inventering att kosta?

– Det är klart att det kommer att krävas en insats i början men vi tror att man tjänar på det i längden. Detaljerna överlåter vi till kommunchefen att hitta någon kommun som har lyckats bra och som vi kan härma.

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!