Här kan du fira den stundande nationaldagen

Nationaldagen närmar sig och flera arrangörer välkomnar till firanden i både Kinda och Ydre. För Kinda Nationaldagskommitté blir det deras sista firande någonsin.

Sveriges nationaldag närmar sig och arrangörer i Kinda och Ydre gör sig redo för firanden. Gerd Pettersson har varit sekreterare i Kinda Nationaldagskommitté i 30 år. Nu anordnar kommittén sitt sista firande någonsin. Susanne Jonsson på Valö välkomnar till nationaldagsfirande.

Sveriges nationaldag närmar sig och arrangörer i Kinda och Ydre gör sig redo för firanden. Gerd Pettersson har varit sekreterare i Kinda Nationaldagskommitté i 30 år. Nu anordnar kommittén sitt sista firande någonsin. Susanne Jonsson på Valö välkomnar till nationaldagsfirande.

Foto: Hasse Holmberg, Agnes Ganestål

Kinda2022-06-03 09:00

Flaggor, musik, marsch, kaffe och tårta. Flera arrangörer bjuder nu in till nationaldagsfiranden i Kinda och Ydre. I Horn välkomnar Svenska kyrkan, med stöd från musikkåren, campingen och scouterna, till kalas.

– Sverige har ju inte samma tradition på nationaldagen som Norge har, men vi försöker att göra litegrann i alla fall, säger Roland Sundin, kantor i Svenska kyrkan och ledare för Horns musikkår.

Nu hoppas han på fint väder och besökare som visar intresse.

– Jag hoppas att folk vill fira tillsammans.

Firandet inleds vid sextiden, med en marsch från Stångågården till den hissade flaggan på Hornåbergs camping. Där kommer musik och underhållning av olika slag att förgylla kvällen.

– Det kommer också att serveras kaffe och tårta, som Marknadsföreningen bjuder på.

undefined
Gerd Pettersson har varit sekreterare i Kinda Nationaldagskommitté i 30 år. Nu anordnar kommittén sitt sista firande någonsin.

I Kisa finns en egen Nationaldagskommitté, som också välkomnar till firande den 6 juni, på hembygdsgården. Årets firande blir det sista som kommittén anordnar.

– Vi är åldriga allihopa så vi har sagt att "nu får det vara nog". Vi kommer att överlämna den här verksamheten till kommunen, säger Gerd Pettersson, sekreterare i Nationaldagskommittén sedan 30 år tillbaka.

Men årets firande, med start 15:00, ska genomföras innan överlämningen till kommunen.

– Vi har delat ut fanor till organisationer och föreningar. De ska samlas vid den stora byggnaden på Hembygdsgården och sedan vandrar de i en kortege, med sina fanor, ner till dansbanan där Horns musikkår står och spelar. Där kommer biskopen Martin Modéus att framföra högtidstalet.

undefined
Kinda Nationaldagskommitté välkomnar till firande på Kisa hembygdsgård.

Resterande del av firandet kommer att bestå av körsång samt sång och musik från Kinda kulturskolas elever. Därtill kommer samhällsbyggnadsnämnden att dela ut Kinda kommuns kulturpris.

– Det blir också prisutdelning i uppsatstävlingen som årskurs nio haft. Sedan blir det kaffeservering som avslutning till alla som är där.

Även Susanne Jonsson på Valös sommarkafé bjuder in till nationaldagsfirande. Dagen kommer att firas med musikunderhållning, fika och kaffe. Kaféet öppnar vid tolvtiden för dem som önskar äta lunch innan musikens start vid 14:00.

Ydre kommun bjuder även dem in till firande. Kalaset äger rum vid Ydregården, med start 15:00. Enligt en digital evenemangsbeskrivning kommer dagen att bjuda på bland annat sång och musik med Ydre kulturskola, utdelning av stipendier och flaggor, tal av Håkan Thudén och allsång.

undefined
Susanne Jonsson på Valö välkomnar till nationaldagsfirande.
Ydre kommun anordnar nationaldagsfirande på Ydregården.
Ydre kommun anordnar nationaldagsfirande på Ydregården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!