Enligt en källa till Corren ska Volvo ha upptäckt ett fel i mjukvaran som kan påverka såväl bilarnas styrförmåga som bromsförmåga. Bilarna ska vara av 2016 års modell.

Besked på eftermiddagen

Corren kontaktade på onsdagskvällen pressjouren på Nationella operativa avdelningen, men fick till svar att någon sådan information inte fanns. När Corren kontaktade Fredrik Kliman, presstalesman för polisen i Östergötland, visade det sig dock att uppgifterna stämmer.

Artikelbild

| Återkallas. Ett stort antal polisbilar av märket Volvo måste snarast åtgärdas på grund av ett mjukvarufel.

– Vi fick besked sent i eftermiddag att det är ett större antal Volvobilar som används som polisbilar som måste åtgärdas. Det ska röra sig om ett mjukvarufel.

Personalen uppmanades

Vakthavande polisbefäl i Östergötland beslutade omedelbart att samtliga Volvobilar av den aktuella modellen genast skulle tas ur tjänst.

– Vi har tio sådana bilar i Östergötland och flera av dem har rullat under eftermiddagen. Personalen har uppmanats att genast byta bilar, säger Fredrik Kliman.

Tidigare rapporter

Totalt ska 116 Volvobilar av den aktuella modellen ha levererats till den svenska polisen. Mjukvarufelet kan inte bara påverka bromsförmågan och styrförmågan, utan även strålkastare och radion.

– Tack och lov har detta inte påverkat några akuta ärenden som vi varit på i kväll, säger Fredrik Kliman.

Aftonbladet rapporterade nyligen att personer som äger Volvo XC70 har upplevt problem när de kört. De ska bland annat ha handlat om problem med styrningen.